Ga naar Content

Eerste schetsen nieuwe stadhuis gepresenteerd: "Het huis van Den Helder"

DEN HELDER - Op Willemsoord zijn vanmiddag de eerste impressies gepresenteerd van het nieuwe stadhuis van Den Helder. Dat stadhuis zou moeten komen in de historische gebouwen 72 en 66 op de oude Rijkswerf. 

Eerste schetsen nieuwe stadhuis gepresenteerd: "Het huis van Den Helder" - NH Nieuws

"Het is een heel bijzonder project", vertelt architect Jan Peter Wingerden, "Het is elke keer een bijzondere opgave voor een stad. Het is het hart van de stad. Ook de plek waar het komt, hier op Willemsoord, is heel bijzonder. Die twee, het publieke hart en de plek die historisch zo verbonden is met deze stad,  maakt dit een opgave waar we met veel plezier aan gaan werken."

Het gaat echt om de eerste schetsen, er kan nog van alles veranderen aan de plannen: "We hebben dit echt gemaakt vanuit onze visie. Dit is een Europese aanbesteding dus we hebben nog niet gepraat met de gemeente, Willemsoord of de gebruikers. Je moet dit zien als de opening van de gesprekken."

tekst gaat verder onder de video

Foto: Office Winhov en Van Hoogevest Architecten

In die eerste schetsen is duidelijk dat het publieke deel zoals de trouwzaal en de raadszaal in gebouw 66 ondergebracht worden. Door het gebouw loopt een grote, vrije ruimte. In gebouw 72 wordt de ambtelijke organisatie ondergebracht. Volgens de architect is het hoog tijd dat er iets met de gebouwen gaat gebeuren.

"Dit zijn gebouwen die, als je ze nu niet gaat hergebruiken in een cyclus van verval komen. Als je ze niet gebruikt heb je namelijk ook het geld niet om ze overeind te houden. Dus het is nu cruciaal dat die gebouwen een permanente en duurzame bestemming gaan krijgen.

Foto: Office Winhov en Van Hoogevest Architecten