Ga naar Content

Airbnb wil gemeenten helpen met bestrijden overlast vakantieverhuur

NOORD-HOLLAND - Woningverhuurbedrijf Airbnb heeft beloofd gemeenten te zullen helpen om overlast door vakantieverhuur te bestrijden. Medeoprichter Nathan Blecharczyk geeft aan advertenties van verhuurders zonder registratienummer te zullen verwijderen. Ook wil het bedrijf een klachtenlijn instellen voor buurtbewoners die overlast ervaren.

Foto: ANP

Binnenkort gaat de Wet toeristische verhuur in, waarmee gemeenten vakantieverhuurders kunnen dwingen om een registratienummer op te vragen, dat vervolgens in verhuuradvertenties moet worden opgenomen. Doordat deze nummers gekoppeld zijn aan een adres, kan de gemeente zo makkelijker handhaven op illegale verhuur. 

Verschillende gemeenten worstelen al langer met de verhuurdienst. Naast de overlast zou het de woningnood voor starters alleen nog maar groter maken. De gemeente Zaanstad wilde afgelopen zomer het gebruik als drastisch beperken.

Lees ook

Regelgeving steunen 

Hoewel Airbnb onder de nieuwe wet niet verplicht is om advertenties zonder registratienummers te verwijderen, geeft het bedrijf aan de regelgeving te willen steunen. 'Airbnb wil helpen met het handhaven van deze registratieplicht en wil hosts die geen registratienummer weergeven verwijderen van het platform', aldus Blecharczyk. 

Hulplijn 

Ook wil het verhuurbedrijf een telefonische hulplijn instellen voor buurtbewoners, waar overlast 24 uur per dag kan worden gemeld. Deze klachten zullen vervolgens weer worden teruggekoppeld naar de verhuurder. Momenteel kunnen klachten alleen nog via een online portaal worden aangegeven. 

Tot slot gaat er binnenkort een pilot met decibelmeters van start, waarmee geluidsoverlast in woningen kan worden gedetecteerd. De verhuurder kan de overlast vervolgens aanpakken.

Lees ook