Ga naar Content
Alkmaar

Renée (25) woont noodgedwongen in een flexwoning: "Voor nu dé oplossing"

2 maart 2020, 07.00 uur
Door: Redactie · Foto: NH Nieuws

ALKMAAR - Tijdelijk wonen in een leegstaand kantoorpand of voormalig verzorgingstehuis neemt een grote vlucht in de regio Alkmaar. Door het tekort aan sociale of betaalbare huurwoningen is de vraag naar de zogenoemde 'flexwoningen' groot.

🏠 Woningnood in Noord-Holland

Er is een groot tekort aan sociale huurwoningen in onze provincie. De wachtlijsten stapelen zich razendsnel op, mensen wonen noodgedwongen antikraak of moeten zelfs uitwijken naar een andere provincie. Lees hier meer over ons onderzoek, de voorbeelden én de oplossingen.   

Renée Polder (25) heeft het geluk eindelijk een eigen stekkie te hebben gevonden. "Ik wilde graag op mezelf wonen, maar stond niet lang genoeg ingeschreven om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning", vertelt ze aan NH Nieuws.

"Maar nu heb ik een flexwoning in Alkmaar en dat is voor mij voor nu dé oplossing. Ik kan hier anderhalf jaar blijven, en ondertussen groeit mijn woonduur en kan ik verder uitkijken naar een permanente oplossing."

Renée heeft een 1-kamer-appartement gevonden in het voormalige verzorgingshuis De Kooimeer, vlakbij het stadion van AZ. Het is een van de vijf complexen die vastgoedonderneming Flexwonen NH in de regio exploiteert.

Flexwonen in Alkmaar - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Het bedrijf begon in 2016 met het verhuren van woonruimten in een leegstaand bedrijfspand in Limmen. "Eerst aan arbeidsmigranten", vertelt Viktor Rotteveel van Flexwonen NH. "Later kwam daar een tweede pand bij voor jongeren. In 2018 besloten we hier écht mee door te pakken."

"Inmiddels beheren we ruim 250 wooneenheden voor onze doelgroep van spoedzoekers, jongeren en statushouders." De vraag naar deze woonvorm blijkt populair. "Dagelijks krijgen we minstens tien aanvragen van mensen die heel dringend op zoek zijn naar woonruimte."

"We zijn druk bezig in de regio om te kijken of we verder kunnen uitbreiden, want de vraag is gigantisch. Zolang het door de stikstof-problematiek lastig is om nieuwe woningen te realiseren, zijn leegstaande kantoren ideaal om mensen toch een plekje te geven."

Renée Polder is blij met haar plek: "Ik heb hier alles voor mezelf, een keukentje en een hele grote badkamer. Het is voor nu een super oplossing." De Kooimeer zal uiteindelijk gesloopt worden voor een nieuw te bouwen woontoren. Tot die tijd kunnen de flexwoners er blijven zitten.

Niet dé oplossing

"Flexwoningen vormen niet de oplossing voor het woningtekort", stelt Marcel Trip van de Woonbond. "Je kan er beperkt spoedzoekers mee helpen, maar mensen zijn uiteindelijk op zoek naar woonzekerheid en vastigheid. Flexwoningen zijn voor de korte termijn, kosten ook geld en geld kan je maar één keer uitgeven. Het gaat dus altijd ten koste van je gewone aanbod. Voorzichtigheid is geboden."

Lees ook