Ga naar Content

OM eist twee jaar cel voor veroorzaken dodelijk ongeluk op Afsluitdijk

DEN OEVER - "Het spijt me. Het spijt me oprecht. Ik ga alles doen wat in mijn vermogen ligt om jullie te helpen." Jeroen M. (47) uit het Friese Gorredijk barst in tranen uit. Vorig jaar januari botste hij achterop de auto van de 53-jarige Peter Karsten uit Minnertsga. De man was op slag dood. Voor het veroorzaken van het ongeluk eist het Openbaar Ministerie vandaag twee jaar onvoorwaardelijke celstraf. 

Foto: Inter Visual Studio / Lindsay Zoetelief

"Ik zat onwetend te leren voor een tentamen toen de deurbel ging", vertelt Karstens dochter in haar verklaring over die bewuste 28 januari 2019. "Mijn huisgenoot deed open. De politie stond voor de deur." Haar leven stond op dat moment stil. "Mijn vader heeft onnodig zijn leven verloren. Nooit meer hoor ik zijn stem of zijn herkenbare lach. Nooit meer kan ik hem vastpakken en bedanken voor wat hij voor me heeft gedaan."

Hoe erg ze het ook voor haarzelf vindt, nog erger vindt ze het voor haar twee jongere broers. "Met heel mijn hart hoop ik dat hier nooit meer een meisje hoeft te zitten naast haar broertjes die jong hun vader verloren." Ze richt zich tot de verdachte: "Beseft u wel dat u niet alleen uw leven op het spel zette, maar ook die van vele anderen?"

Lees ook

Vorig jaar werd tijdens de regiezitting duidelijk dat Jeroen M. 200 kilometer per uur moet hebben gereden. Het slachtoffer reed zo'n 93 kilometer per uur. Toen al trok de verdachte dat in twijfel, waarna nieuw onderzoek is gedaan. Toch blijft de politie bij haar eerdere oordeel. M. was het daar duidelijk niet mee eens, al leek hij zijn verklaring wel aan te hebben gepast. Waar hij eerder verklaarde 130 kilometer per uur te hebben gereden, was dit nu verhoogd naar 150 á 160 kilometer per uur.

De conclusie dat hij zwaar dronken achter het stuur moet hebben gezeten, wees hij van de hand. Hij bleef erbij dat hij bij het etentje voor zijn vertrek maar drie rosés had gedronken en niet meer. Dat er ook een wodkafles in de auto was gevonden en dat hij 'recalcitrant was', de ambulance had willen ontvluchten en op alle mogelijke manieren een bloedtest had geweigerd, deed daar voor hem niets aan af. "Ik was vooral in shock."

Lees ook

Hij wees eerder naar het slachtoffer. Die zou op de linkerrijstrook ineens voor hem zijn opgedoken, de achterlichten van hem deden het niet en hij zat mogelijk op zijn telefoon. Op zijn verzoek was het afgelopen halfjaar extra onderzoek gedaan, maar er leek weinig bewijs voor zijn beweringen te zijn. Zo wees sporenonderzoek op een ongeluk op de rechterrijstrook, verklaarden meerdere getuigen dat de lichten het wel deden en kan niet worden bewezen of het slachtoffer vlak voor het ongeluk een reactie op Facebook plaatste.

Het Openbaar Ministerie geloofde hem ook niet en eiste twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf, passend bij een dergelijk ongeluk. Ook wilde de officier dat M. vier jaar zijn rijbewijs kwijt zou zijn. Dat het ernstige gevolgen voor zowel het bedrijf als het persoonlijke leven van de verdachte zou hebben, maakte volgens haar niet uit. "Moeten we in zulke gevallen een werkgever anders behandelen dan een werknemer? Dat vind ik niet."

"Ik ben er nog, ben er zonder kleerscheuren vanaf gekomen, terwijl hij is overleden. Dat voelt niet goed."

Jeroen M.

Jeroen M. geeft aan het er zwaar mee te hebben dat hij dit met zich mee moet dragen. "Ik heb dit nooit gewild en er gaat geen dag voorbij dat dit niet door mijn hoofd speelt. Ik ben er nog, ben er zonder kleerscheuren vanaf gekomen, terwijl hij is overleden. Dat voelt niet goed." Hij benadrukte nog maar eens de kinderen van Karsten graag te willen helpen. Maar hoe, dat wist hij nog niet. "Als ze gered zouden zijn met 20.000 euro, zou ik dat morgen overmaken."

De rechter doet op 20 maart uitspraak.