Ga naar Content

Dit jaar knoop doorhakken over aardgasvrije wijken in Haarlem

HAARLEM - Meerwijk en het Ramplaankwartier zijn Haarlemse wijken die hoogst waarschijnlijk de eerste wijken in de stad worden waar de woningen helemaal van het gas af gaan. In het Ramplaankwartier is het enthousiasme groot, in Meerwijk met haar vele flats is de structuur van de wijk optimaal. In het najaar hakt de gemeente hier een knoop over door. Tijd voor een vergelijking. 

Foto: Adobe Stock

In beide buurten is een enthousiaste kartrekker opgestaan. Wijkraadvoorzitter Frank Hilterman in de Schalkwijkse buurt is lid van de klankbordgroep en is druk bezig zijn eigen huis 'aardgasvrij-klaar' te maken. Op het dak liggen sinds kort 8 zonnepanelen en binnenkort worden ook de laatste drie ramen van zijn woning van hoogwaardig glas voorzien. "Ik vind wel dat nu de beslissing is genomen, ik als voorzitter van de wijkraad ook het goede voorbeeld moet geven."

Bron van zorg

Maar of zijn buren ook al die isolerende en energie besparende maatregelen kunnen nemen die nodig zijn om de woningen aardgasvrij te verwarmen, dat vindt Hilterman "de grootste bron van zorg." 

Meerwijk is juist als eerste wijk aangewezen om aardgasvrij te worden omdat er zoveel huurwoningen zijn. Daardoor hoeft de gemeente voor het grootste deel van de woningen alleen maar te overleggen met de woningcorporaties. Een deel van de flats is er al klaar voor.

Warmtenet

Een bijkomend voordeel is dat er in de wijk binnenkort gestart wordt met grootschalig onderhoud. "De weg gaat toch al open en dan kan je meteen de infrastructuur neerleggen voor een warmtenet".

Maar ook de resterende 600 huiseigenaren moeten het voordeel ervan in gaan zien om het project te laten slagen, weet Frank Hilterman als geen ander. Hij wil binnenkort met een delegatie huiseigenaren de Purmerende wijk Overwhere-Zuid bezoeken, dat als proeftuin voor de overheid fungeert om aardgasvrij te worden.

(tekst gaat door na video)

Meerwijk aangewezen als Haarlems eerste aardgasvrije wijk - NH Nieuws / Geja Sikma

Op een onlangs gehouden informatiebijeenkomst toonden zo'n honderd van die zeshonderd huiseigenaren zich 'postitief nieuwsgierig' volgens wijkraadvoorzitter Hilterman. Hij blijft zijn eigen enthousiasme over de hoeveelheid energie die hij bespaart met de zonnepanelen aan iedereen delen.

Geen gasrekening meer

In de wijk Ramplaankwartier hoeft Eelco Fortuijn niet veel van zijn buurtbewoners de voordelen van energiebesparende maatregelen aan te tonen. Samen heeft een deel van de buurt al zonnepanelen op de nabij gelegen Fabiohal geplaatst. En juist door die betrokkenheid bij duurzame oplossingen, denkt de projectleider van het wijkinitiatief SpaarGas dat het plan om snel een eigen warmtenet te creeëren zal slagen. TU Delft en de gemeente Haarlem helpen in ieder geval mee, en de gemeenteraad zal in het najaar al dan niet het groene licht geven. 

Eelco Fortuijn vertelt dat het idee is om een eigen energiebedrijf op te zetten "dan hebben we zelf het eigenaarschap en kunnen we het zelf uitdenken." Het is dan de bedoeling om de warmte van het gezamenlijke zonnedak op te slaan en in de winter er weer uit te halen. "Dat kost in één keer veel geld, maar dan heb je daarna geen gasrekening meer."

Ramplaankwartier wil één van Haarlemse aardgasvrije wijken worden - NH Nieuws / Geja Sikma

Lees ook