Ga naar Content

Meerwijk als eerste van aardgas af; bewoners bezorgd over gevolgen

De Haarlemse wijk Meerwijk moet de eerste wijk in de stad zijn die volledig aardgasvrij is. Deze energietransitie zal gevolgen hebben voor de bewoners, maar welke dat zijn is onduidelijk en dus zijn er zorgen.

Er is namelijk nog veel onduidelijk over de plannen die de gemeente heeft met de wijk. Feit is wel dat het gasfornuis moet wijken en daar zit bewoonster Emine Onbas niet op te wachten. "Ik wil niet dat het veranderd, ik wil graag deze", zegt ze wijzend naar haar gasfornuis. "Ik ga niet van het gas af hoor."

Onzekerheid
De wijkraad deelt de zorgen van haar en vele andere bewoners. De onzekerheid over eventuele extra kosten en op welke manier het aardgas vervangen wordt zorgt voor veel vragen. "De consequenties op financieel terrein, daar wil ik duidelijkheid over", aldus wijkraad-voorzitter Frank Hilterman. "Tachtig procent is hier sociale woningbouw, dus dat betekent dat de economische situatie van de mensen niet heel florissant is. Ze moeten wel die rekening kunnen betalen en tot nu toe is die duidelijkheid nog niet aanwezig." 

Ook Emine weet nog niet wat de transitie voor haal zal betekenen. Ze vreest extra kosten. "Ik krijg per maand 858 euro en daar moet ik eten, huur, gas, electra en water van betalen", somt ze op. "En als ik het gasfornuis dan ook moet weggooien, dat vind ik zonde." En daarbij vraagt ze zich hardop af: "Wie betaalt mijn nieuwe gasfornuis of inductieplaat?" 

Debat
Enige duidelijkheid moet vanavond uit het debat, dat over dit thema georganiseerd wordt, komen. In de Pletterij in Haarlem zal daar om 20:00 uur mee gestart worden. De wijkraad hoopt op duidelijkheid. "Er moet duidelijk gemaakt worden dat het kan", meent de voorzitter. "Mijn twijfels zijn over dat financiele aspect, want hoe je het wendt of keert, die burger zal toch een bijdrage moeten gaan leveren." 

Vanavond zenden wij het live debat uit op onze website. 

Foto: