Ga naar Content
Gooi

Hilversumse bedenkt scholenproject om oorlogsherinneringen levend te houden

4 februari 2020, 13.36 uur
Door: Carlijn Kolk · Foto: NH Nieuws

HILVERSUM - Hilversumse Lieke van Amstel kwam er na bijna 60 jaar achter wat er in de Tweede Wereldoorlog met haar opa is gebeurd. Ze merkt dat er tijdens de herdenking nog maar weinig overlevenden zijn en ze vindt dat de oorlog niet vergeten mag worden. Dus heeft ze een scholenproject bedacht en duiken Hilversumse scholieren de archieven in.

Haar opa Bastiaan werkte tijdens de oorlog bij de PTT en zat in het verzet. Hij maakte telefoonverbindingen met het reeds bevrijde zuiden. Onder de ogen van haar toen 20-jarige moeder is hij in november 1944 weggevoerd en hebben ze hem nooit meer terug gezien. Ze wisten jarenlang niet wat er met hem gebeurd is. Alleen dat hij in kamp Amersfoort heeft gezeten, maar toen is hij uit het zicht verdwenen. 

Pas in 1950 komt het officiële bericht dat hij is overleden en dan is er een grote stilte in de familie. Er wordt bijna niet over gepraat. Toen Lieke puber was, heeft ze een keer gedurfd te vragen aan haar moeder wat er met opa is gebeurd. "Ik zie nog de angst en verdriet in haar ogen. Dat kwam te dichtbij en ze wilde dat absoluut niet", vertelt ze.

Foto:

Toeval

Maar in 2007 verandert hun leven voorgoed. Lieke's moeder Hanna is dan 83 jaar en bij een vriendin op bezoek. Ze ziet het boek 'Nederlanders in Neuengamme' liggen waar 6.000 namen instaan van Nederlanders die naar het grote kamp Neuengamme toe zijn vervoerd. Er zijn uiteindelijk maar zo'n 600 levend teruggekeerd en in dat boek staat ook de naam van haar vader. "Mijn moeder sprak toen voor mij de historische woorden: 'Zijn naam staat geschreven'. Toen gebeurde er iets met mijn moeder. Alsof ze open brak, alsof het legitiem was om over te praten. Het was een heel bijzonder moment", vertelt Lieke

"Toen gebeurde er iets met mijn moeder. Alsof ze open brak, alsof het legitiem was om over te praten"

Lieke van Amstel

Hetzelfde jaar gaan ze nog naar het kamp toe en vanaf dan gaan ze elk jaar naar de herdenking in Wöbbelin. Maar er blijven steeds minder overlevenden over. En om de oorlog niet te vergeten heeft Lieke een scholenproject bedacht, zodat ook de jeugd betrokken blijft en de herinnering aan de oorlog levend kan houden.

Hilversumse bedenkt scholenproject om oorlogsherinneringen levend te houden - NH Nieuws

Project

In het boek 'Nederlanders in Neugengamme' blijkt dat er vijf mensen uit 't Gooi net als haar opa in kamp Wöbbelin zaten en het niet hebben overleefd. Er is weinig bekend over deze slachtoffers en het lijkt Lieke mooi als ook deze slachtoffers een gezicht krijgen. "Het is heel belangrijk dat de jeugd erbij betrokken wordt", zo vertelt ze. "De jeugd moet op een gegeven moment de herdenking overnemen en het levendig houden van de geschiedenis. Anders raakt het misschien vergeten wat daar gebeurd is in Duitsland. En als je niet weet wat er in de geschiedenis gebeurt is, kan het zo weer gebeuren."

Scholieren van de Hilversumse middelbare school Savornin Lohman college hebben het project opgepakt en tien leerlingen zijn nu hard op zoek naar informatie over de onbekende Gooise slachtoffers. 

Meer informatie

Mocht u iets weten over een van hen:

  • E.P. Ooms (geboren op 14 februari 1922) uit Hilversum
  •  N. van Dinther (geboren op 5 mei 1905) uit Hilversum
  • J.C. Koopmans, (geboren op 19 november 1916) uit Hilversum
  • K.J. H. ten Hengel (geboren op 26 december 1923) uit Maartensdijk
  • L. Reeders (geboren op 5 juli 1901) uit Loosdrecht

Dan kunt u het mailen naar [email protected]

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!

Lees ook