Ga naar Content
Gooi

Hilversumse scholieren ontrafelen oorlogsverhaal

19 december 2019, 15.03 uur · Aangepast 22 februari 2020, 19.28 uur
Door: Carlijn Kolk · Foto: NH Nieuws

HILVERSUM - Scholieren van de Hilversumse middelbare school Savornin Lohman zijn op zoek naar het verhaal achter vijf Gooise oorlogsslachtoffers. Ze hebben alleen hun namen en geboortedatum en verder niets. In de krant en via NH Nieuws hebben ze een oproepje gedaan, en met succes. Miranka Ooms herkende de naam van haar oom Evert Ooms. 

Foto:

Ze is speciaal naar school gekomen met allerlei spullen die haar opa en oma van hem bewaard hebben. Van zijn paspoort, tot handgeschreven brieven toen hij in een kamp zat. Bij Miranka thuis werd niet over de oorlog gesproken, dus ze wist eigenlijk weinig over haar oom. Totdat ze twee jaar geleden al deze spullen kreeg die op de zolder van haar ouders lagen. "Toen ben ik dat samen met mijn moeder gaan doorlezen en dat was echt wel heftig, want wij wisten dit allemaal niet", vertelt ze.

Evert Ooms was 22 jaar en werkte als banketbakker. "Hij was nergens bang voor. Hij heeft Joodse mensen in de oorlog van Amsterdam naar Hilversum gebracht om onder te duiken. Mijn opa en oma hadden Joodse mensen in huis. Hij durfde wel het een en ander", aldus Miranka.

Evert is niet voor deze acties opgepakt, maar gewoon toen hij een keer in Amsterdam was. Hij had namelijk de leeftijd om in Duitsland te komen werken. Via kamp Amersfoort en Hengelo is hij naar Duitsland vervoerd. Miranka weet redelijk goed hoe dit allemaal is gegaan, omdat Evert brieven schreef. Hij zette het adres van z'n ouders erop en wonderbaarlijk genoeg werden al die brieven ook echt bezorgd. Daarin stond dan dat het allemaal goed met hem ging en ze zich geen zorgen om hem hoefde te maken. "Als je al die persoonlijke brieven die hij geschreven heeft uit het kamp leest, is dat heel heftig. Het is toch familie."

Hilversumse scholieren ontrafelen oorlogsverhaal - NH Nieuws

Scholieren Thijs en Tabitha kunnen hun geluk niet op, want ze zijn in één klap een heel stuk verder in hun zoektocht naar het verhaal achter Evert Ooms. Maar ze zijn er nog niet helemaal. Want ze weten dat Evert de bevrijding heeft meegemaakt, maar vlak daarna is de oom van Miranka toch op 23-jarige leeftijd overleden. Alleen Miranka weet niet waar hij precies is overleden en waar zijn lichaam is begraven, en daar wil ze toch graag achterkomen. Dat gaan Thijs en Tabitha voor haar uitzoeken. 

Meer informatie

Over de andere vier Gooise slachtoffers is nog weinig informatie bekend, dus mocht u iets weten over:

  • Meneer N. van Dinther (geboren op 5 mei 1905) uit Hilversum
  • J.C. Koopmans, (geboren op 19 november 1916) uit Hilversum
  • K.J. H. ten Hengel (geboren op 26 december 1923) uit Maartensdijk
  • L. Reeders (geboren op 5 juli 1901) uit Loosdrecht

Dan kunt u het mailen naar [email protected]

 

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!