Ga naar Content

Burgemeester van Hilversum blij met vuurwerkverbod: "Na jaren vechten eindelijk een omslag"

HILVERSUM - Consumenten mogen de komende jaarwisseling geen vuurpijlen en knalvuurwerk meer afsteken en voorvechter van een algeheelverbod Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum, reageert uitgelaten. 

Foto: ANP / Adobe Stock

Haagse bronnen meldden vanmiddag aan de NOS dat het kabinet de knoop heeft doorgehakt en besloten dat een gedeeltelijk vuurwerkverbod zo snel mogelijk moet ingaan. 

Broertjes is al jaren voorstander van een verbod. Eerder pleitte hij al voor een regionale vuurwerkaanpak, mocht er geen landelijk verbod komen. 

Het nieuws over het verbod komt voor de burgemeester niet als een verrassing. "De politiek was er veel mee bezig en er is een flinke omslag geweest de laatste tijd. Het is heel goed besluit, want het kon ook eigenlijk niet anders meer."

Omslag

"Na jaren vechten is er eindelijk een omslag. Toch zijn er heel wat kalven verdronken. We hadden het verbod liever al eerder gehad. Het rapport van de onderzoekscommissie ligt er al bijna twee jaar. Maar er werd gezegd 'dat kan niet, het is niet haalbaar en het is een traditie.' Ik vermoed dat dit een stap op weg is naar een totaalverbod", aldus Broertjes. 

Lees ook

De burgemeester vermoedt wel dat het handhaven van het verbod problemen kan opleveren: "We moeten gaan zien hoe dat gaat. Maar gelukkig hebben we nog elf maanden." 

De wens van Broertjes voor een totaalverbod op vuurwerk in zijn gemeente begon eigenlijk bij de vuurwerkramp in 2012, waarbij een megabom tot ontploffing werd gebracht bij hotel Gooiland. Als door een wonder vielen daarbij 'slechts' een paar gewonden. Voor burgemeester Pieter Broertjes was dat de figuurlijke druppel. De stad was volgens hem aan een ramp ontsnapt. "Dit nooit meer", zei hij destijds tegen NH Nieuws.

Vuurwerkbranche

Ook de vuurwerkbranche kijkt er niet van op dat  knalvuurwerk en vuurpijlen komende jaarwisseling al verboden worden. De belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) vindt het wel 'jammer dat het moet'. "We zagen dit wel een beetje aankomen, al is het allemaal nog niet officieel", laat een woordvoerder van de belangenvereniging weten.

Eind 2017 kwam de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) na uitgebreid onderzoek met een aantal aanbevelingen. De OVV pleitte toen al voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, een aanbeveling die het kabinet nu lijkt op te volgen.

Volgens BPN werkt het verbod alleen als illegaal vuurwerk, dat vaak uit het buitenland komt, beter wordt bestreden. "Dat is nu al lastig, dus als je een verbod instelt, dan is handhaving aan de grens een must."

Twijfels

Helemaal zeker is een verbod nog niet. Het plan van het kabinet stuit op twijfels in de Tweede Kamer. 

Lees ook

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!