Ga naar Content

De 'formulierenbrigade' helpt West-Friezen die moeite hebben met lezen en schrijven

HOORN - Laaggeletterdheid is een groot probleem in West-Friesland: één op de acht mensen heeft grote moeite met lezen en schrijven. Om deze mensen te kunnen helpen met het invullen van formulieren of digitale zaken, is er de Formulierenbrigade. NH Nieuws ging langs bij het spreekuur in Wognum.

Foto: NH Nieuws

“We helpen de inwoners met de vragen die ze hebben. Voor veel mensen is het ook wel een drempel. Soms zie je dat ze met stapels verzamelde post komen, waarvan ze de brieven allemaal niet begrijpen", vertelt Norma Stapel van de Formulierenbrigade.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Het merendeel van de bezoekers zijn statushouders, maar soms helpen ze ook oudere mensen met zaken die ze niet zelf redden. Vrijwilliger Wilma vertelt aan NH Nieuws: “We komen ouderen tegen, maar ook jongeren. Oudere mensen hebben vaak ook moeite met digitale formulieren."

Nog meer locaties

Naast de huidige locaties in Hoorn en Medemblik komt er volgende week nóg een locatie bij in de gemeente Hoorn. “En er zijn andere gemeente binnen West-Friesland die ook interesse hebben getoond. De gemeente Medemblik wil mogelijk ook een derde locatie”, vertelt Norma.

Daarnaast starten ze met een spreekuur, speciaal voor de belastingaangifte. Norma: “De belastingdienst heeft dat aan ons gevraagd en daar is inderdaad veel vraag naar.” Dit kan straks begin maart tijdens de reguliere spreekuren in de gemeente Hoorn en Medemblik.

💬 Mail ons met jouw verhaal!
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected]!

Lees ook