Start van hoofdcontent

MEDEMBLIK

nl

Extra hulp voor laaggeletterden en digibeten in West-Friesland

1 oktober 2019, 12.48 uur
Door Lotte Stekelbos · Foto: Gemeente Medemblik

"Heel veel mensen in West-Friesland hebben hulp nodig bij het invullen van formulieren en digitale zaken", vertelt Norma Stapel van Vrijwilligers-NH. Daarom starten ze vanaf vandaag met een extra Formulierenbrigade in zowel Medemblik als Enkhuizen.

Vers van de pers kwam vanochtend het bericht naar buiten dat er ook in Enkhuizen, onder de vleugels van Welwonen en Vrijwilligerspunt en Vrijwilligers-NH een plek komt waar mensen terecht kunnen met al hun vragen over formulieren en digitale zaken. 

Lees ook: 'Taalorganisaties moeten veel meer gaan samenwerken om laaggeletterdheid te bestrijden'

"Want dat is hard nodig in West-Friesland. Ik heb geen cijfers of het hier een groter probleem is dan in andere delen van de provincie, maar dat we extra inloopuren organiseren is wel echt een signaal", vertelt Norma. 

Problemen onder ouderen
Volgens haar hebben veel mensen in de regio hulp nodig. "Al die oudere mensen die digitaal niet vaardig zijn en nergens terecht kunnen. Denk aan mensen die geen computer hebben en alles met DigiD moeten regelen, of een rekening van de zorgverzekering moeten indienen."

Zakken met post
Maar naast de ouderendoelgroep ontmoeten ze ook veel statushouders die niet weten wat ze met hun post aanmoeten. "Sommige mensen komen bij ons met tassen met enveloppen met ambtelijke taal. Zij begrijpen dat simpelweg niet. En gemeentes geven je een formulier, maar gaan niet met je aan tafel zitten en je helpen het in te vullen. Dus daar moest echt een oplossing voor komen", vertelt Norma. 

Vrijwillig
Zodoende wordt er nu een zogeheten Formulierenbrigade geopend in de kern van Medemblik in woon-zorgcomplex Valbrug. "Dit is de derde is de regio en de vierde openen we in oktober in Enkhuizen. Want ook daar is het inderdaad hard nodig."

Lees ook: Te veel Enkhuizenaren hebben moeite met lezen en schrijven

Vanochtend zijn Norma en haar collega's gestart. Elke dinsdagochtend zijn ze te vinden van 10.00 - 12.00 uur voor het open inloopspreekuur. In Enkhuizen gaat het project van start op 23 oktober. "En het wordt allemaal gerund door vrijwilligers."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!