Ga naar Content
West-Friesland

Te veel Enkhuizenaren hebben moeite met lezen en schrijven

20 maart 2019, 15.25 uur · Aangepast 20 maart 2019, 16.34 uur
Door: · Foto: WEEFF - Wim Langbroek

Het percentage van mensen die moeite hebben met lezen en schrijven ligt in Enkhuizen een stuk hoger dan het landelijke gemiddelde. Wethouder Dorus Luycks start daarom een actie om dit terug te dringen.

Het percentage laaggeletterden in Enhuizen is 16%, dit is fors verschil met het landelijke gemiddelde van 12%. De stad is hiermee de koploper van alle West-Friese gemeenten. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Lezen en Schrijven. 

Actie gestart  
In wijkcentrum de Bonte Veer in Enkhuizen heeft wethouder Dorus Luycks gistermiddag de eerste brievenbus geopend voor de campagne 'Ik wil meedoen' van vrijwilligerspunt Westfriesland. De campagne richt zich de laaggeletterden. Luycks is blij met de start van de actie in Enkhuizen en hoopt het percentage hier snel terug te dringen, meldt mediapartner WEEFF.

Laaggeletterdheid houdt in dat je moeite hebt met lezen en schrijven. Die moeite zit hem vooral in het niet volledig begrijpen of kunnen schrijven van een tekst, waardoor de inhoud niet overkomt. Laaggeletterdheid is niet hetzelfde als analfabetisme; dan kan je namelijk helemaal niet lezen of schrijven.

Lees ook: Laaggeletterdheid in Noordkop probleem: "Mensen schamen zich"

Eenzaamheid en laaggeletterdheid
Voor de actie kunnen deelnemers een formulier invullen waarbij ze aangeven of ze moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden. Deze mensen kunnen hulp krijgen middels een passend scholingsproject.

Volgens het vrijwilligerspunt kan laaggeletterdheid worden verminderd door mensen uit hun isolement te halen. Door bijvoorbeeld lid te worden van een sportclub, een cursus te volgen of vrijwilliger te worden zijn ze minder eenzaam. 

De oorzaak van de vele laaggeletterden in Enkhuizen, is bij de gemeente niet bekend. Wel heeft het de volle aandacht en zijn ze bezig met het ontwikkelen van een beleid om de taalvaardigheid van inwoners te verbeteren.  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij een verhaal te delen over dit onderwerp? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!