Ga naar Content
West-Friesland

'Taalorganisaties moeten veel meer gaan samenwerken om laaggeletterdheid te bestrijden'

15 mei 2019, 18.00 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Adobe Stock

De strijd tegen analfabetisme en laaggeletterdheid in Enkhuizen staat hoog op de agenda voor de lokale organisatie. Alleen is het aanbod erg breed en mist er samenhang bij de weldoeners.

Het percentage laaggeletterdheid in de gemeente Enkhuizen is zestien procent. Een schrikbarend hoog getal waar wethouder Dorus Luyckx zich veel zorgen over maakt. Daarom wil hij inzichtelijk maken welke organisaties kunnen helpen dit terug te dringen.

Het grote probleem is alleen dat de lokale organisaties momenteel bijna niet met elkaar praten en afstemmen. "Veel organisaties storten zich nu op dit probleem, maar er is geen samenhang. Als je alle vier hetzelfde doet, gaat dat niet goed."

Lees ook: Te veel Enkhuizenaren hebben moeite met lezen en schrijven

Luyckx vertelt dat de huidige situatie dus ook verwarrend kan zijn voor mensen met een taalprobleem. "Als je minder goed kan lezen en schrijven, is het moeilijk om te zien bij welk 'loket' je moet zijn. Het moet voor mensen helderder zijn waar ze welke hulp kunnen krijgen. Dat is nu niet het geval."

In kaart brengen
Er is nu een besluit genomen om volledig in kaart te brengen welke organisaties zich allemaal inzetten voor het taalprobleem en op welk niveau zij programma's aanbieden. Luyckx hoopt meer samenhang aan het einde van het jaar te hebben bereikt.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!