Ga naar Content

Westfriese laaggeletterden hoeven niet meer te wachten op hulp

WEST-FRIESLAND - Taalhuis West-Friesland en Vrijwilligerspunt hebben een nieuw initiatief opgericht waarbij mensen die zich hebben aangemeld voor hulp bij taal, niet meer hoeven te wachten tot ze worden ingedeeld. "Zo hopen we de motivatie vast te houden van iedereen en kunnen ze alvast lekker met taal gaan starten", aldus Vrijwilligerspunt.

Foto: Pixabay (Moritz320)

Relatief veel mensen in West-Friesland hebben last van laaggeletterdheid. Zo werd vorig jaar bekend gemaakt dat er in bijvoorbeeld Enkhuizen al 16 procent van de inwoners hier last van hebben, tegen een landelijk gemiddelde van 12 procent.

Het Taalhuis West-Friesland en het Vrijwilligerspunt zetten zich in om deze groep terug te dringen. Het aanbod is groot en via deze organisaties kunnen bedrijven, ondernemers en natuurlijk individuen zich aanmelden voor hulp. 

Toch zijn er wachttijden waardoor mensen soms maanden moeten afwachten totdat ze geholpen kunnen worden of ingedeeld kunnen worden in een groep. Daarom begint de organisatie nu met inloopgroepen. 

Geen motivatie verliezen

"Het is zonde als ze in deze wachttijd hun motivatie verliezen. Dat willen we natuurlijk voorkomen, en vasthouden. Soms vis je achter het net en meld je je net te laat in voor een instroommoment, of is er niet direct een taalmaatje gevonden in jouw dorp of stad. Om die wachttijd te vullen en ondertussen wel lekker met taal bezig te zijn - hebben we dit initiatief bedacht", aldus Mariska Woudenberg van Vrijwilligerspunt.

Volgens de organisatie zijn er 'gelukkig' geen hele lange wachtrijen, maar is er wel degelijk enorme animo. "We starten in Hoorn met 15 mensen en ook zo in Enkhuizen. We verwachten een doorlooptijd van twee maanden per groep, en we denken ook absoluut dat we dit gevuld kunnen houden", vertelt ze. "En we kunnen altijd besluiten om op- of af te schalen. Dit is tenslotte voor heel West-Friesland. Het is voor ons ook even uitproberen."

Samenwerking

De samenwerking tussen verschillende organisaties lijkt steeds beter te gaan in West-Friesland. Halverwege vorig jaar gaf wethouder Dorus Luycks nog aan dat taalorganisaties meer moeten gaan samenwerken om laaggeletterdheid te bestrijden. Volgens het Vrijwilligerspunt gaat dit goed. "Het Taalhuis West-Friesland staat hierin centraal. Vanuit daar kijken we in welke groep mensen het beste passen en hoe en waar ze de juiste hulp kunnen krijgen", aldus Mariska. 

💬 Mail ons met jouw verhaal!
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected]!

Lees ook