Amsterdam

NL
V

Docente Bergam (43) staakt niet mee: "Problemen voor de ouders zijn te groot"

29 januari 2020, 20.28 uur · Door Redactie

AMSTERDAM - De Amsterdamse basisschoollerares Bergam Funcke staakt morgen en overmorgen niet mee. Hoewel ze de onderwijsproblemen nijpend noemt, vindt ze de lasten voor de ouders tijdens zo'n landelijke staking te groot. "Er moet een andere oplossing komen."

Adobe Stock / Bergam Funcke

Volgens de docente zien ouders van schoolgaande kinderen het probleem niet meer. "Dat komt omdat het nu te vaak hún probleem is. 'Hoe ga ik voor opvang zorgen, waarom ook nog eens twee dagen, hoe moet dit nu?'", somt Funcke op. "Door het vele staken van het afgelopen jaar helpt het niet goed genoeg."

Andere oplossingen

Het feit dat ze niet actief mee gaat staken, betekent niet dat ze het gedachtegoed niet steunt, zo benadrukt Funcke. "Ik merk de problemen zelf ook. Er ligt veel meer op onze schouders, de werkdruk is te hoog, de klassen zijn te groot en we kunnen niet elk kind het onderwijs bieden dat we zouden willen. Maar staken is niet de oplossing."

Maar wat gaat dan wél helpen? "Misschien moeten we zo'n vierdaagse schoolweek wel structureel invoeren, dan weet iedereen ook waar-ie aan toe is", aldus Funcke. "En dan die vijfde dag wel een alternatief bieden, door bijvoorbeeld een kunstenaar of ICT'er in te huren en les te laten geven. Dan hebben de ouders er ook geen last van."

Quote

"Ik merk de problemen zelf ook, maar staken is niet de oplossing"

Bergam funcke, basisschoollerares

Funcke, zelf moeder van vier kinderen, heeft de eerste keer wel meegestaakt. "Maar de tweede keer ben ik niet naar de Dam gegaan. Toen heb ik vriendinnetjes van m'n dochter opgevangen, ook vanuit m'n moederschap. Zo kon de leerkracht van mijn kind wél staken."

Eigen werkdruk verlagen

Hoewel ze dus morgen niet de barricades opgaat, is ze niet 'de juf die thuis de was gaat doen'. "Ik ga bij een collega thuis mijn administratie doen. Ik wil niet echt staken, maar op deze manier verlaag ik wel mijn eigen werkdruk door achterstallige dingen te doen. Een paar naasten collega's doen met me mee, de rest gaat wel naar de Dam. En dat is ook prima."