Noord-Holland

NL
V

Onderwijsstaking in 't Gooi: dit kun je vandaag en morgen verwachten

30 januari 2020, 06.33 uur · Aangepast 30 januari 2020, 14.16 uur · Door Sjoerd Stoop

NOORD-HOLLAND - De leraren staken vandaag en morgen weer. Dat betekent dat ook veel Gooise scholen vandaag hun deuren gesloten houden. Leerlingen van zo'n zeventig Gooise scholen hebben vandaag en morgen een extra dagje vrij, zo blijkt uit de overzichtskaart van onderwijsvakbond Aob.

Adobe Stock

Vooral veel basisscholen houden vandaag de deuren gesloten, maar ook bij een aantal middelbare scholen gaan de lessen (deels) niet door. Het gaat om onder meer het Bussumse Goois Lyceum en De Fontein, het Larense College de Brink en het Hilversumse Roland Holst College.  

Niet alle leraren staken

Toch staken ook zeker niet alle scholen. Enkele Gooise scholen grijpen de staking aan om eens wat anders te doen. 

Scholen maken van de gelegenheid gebruik om zichzelf en het lerarenvak te promoten. Zo kunnen middelbare scholieren op twee basisscholen in Eemnes een dagje meelopen om zich te oriënteren op een vervolgopleiding. De Jozefschool in Nederhorst den Berg en het Montessorischool-Zuid in Hilversum houden ook open dagen voor (potentiële) leraren in spé. 

Lerarenproblematiek speelt overal

Of de leraren vandaag en morgen nu gaan staken of niet, de protesten van de leraren krijgen op elke school wel aandacht. Zo werden docenten op de Bussumse Emmaschool afgelopen week al een keer overvallen door ouders. De ouders kwamen de lessen overnemen en schotelden de leraren een middagje ontspanning voor. Vandaag gaan leraren met stapels handtekeningen van de leerlingen naar Den Haag. 

Op de Hilversumse school Het Mozaïek worden al een paar dagen 'stakingsstrips' gemaakt door docenten en leerlingen. Met fotostrips wordt op een makkelijke manier uitgelegd met welke problemen de leraren eigenlijk kampen.

Dagjes uit

Maar wat moet je dan gaan doen als je vandaag of morgen niet naar school gaat? Naar het museum bijvoorbeeld. Het Muiderslot in Muiden opent vandaag gratis de deuren voor kinderen die niet naar school hoeven. Ze mogen zonder te betalen rondbanjeren in het historische museum. Ouders moeten overigens wel gewoon betalen. 

Bekijk op de kaart hieronder welke scholen vandaag en morgen dichtblijven vanwege de staking.

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!