Ga naar Content
Gooi

Hilversumse docenten en leerlingen maken fotostrips voor staking

28 januari 2020, 09.41 uur · Aangepast 28 januari 2020, 10.09 uur
Door: Carlijn Kolk · Foto:

Basisschool Het Mozaïek wil de hele week extra aandacht vragen voor de onderwijsstaking. Docenten en leerlingen hebben samen fotostrips gemaakt en elke dag gaat er eentje de deur uit. 

Het Mozaïek is een basisschool met speciaal onderwijs. Kleine klassen met extra aandacht voor de kinderen. "De kinderen die hier op zitten hebben allemaal extra ondersteuningsbehoeften. Dat betekent dat je een omgeving nodig hebt die zorgt dat je tot leren komt. Die omgeving die zijn wij en daar hebben we mensen voor nodig die ontzettend goed voor de klas kunnen staan en die onze leerlingen begrijpen en daar op in kunnen spelen", legt directeur Birgitte Plasmans uit. 

Ziekevervanging

En dat is in het geding, want de school merkt dat het moeilijk is om nieuwe leerkrachten aan te trekken. "In november is bijvoorbeeld een leerkracht gestopt en die kunnen we pas in februari vervangen. Dus die tussenliggende periode hebben we zelf opgevangen", aldus de directeur. "Dat betekent dat mensen extra zijn gaan werken en de persoon die we hebben voor ziektevervanging is standaard voor de klas gaan staan. En dat holt je organisatie op een gegeven moment uit en dat is niet bevordelijk voor de kwaliteit van onderwijs waar wij voor staan."

Hilversumse docenten en leerlingen maken strips voor staking - NH Nieuws

Fotostrips

Tijdens elke staking organiseert de school iets extra's en dit keer zijn dat dus fotostrips. Ze gaan over de oplossingen die vanuit de overheid geopperd worden voor het lerarentekort, maar volgens de school niet reëel zijn.

Lees ook

Een van de oplossingen is bijvoorbeeld om de eisen voor de opleiding (PABO) te verlagen, maar er is ook het idee om mensen met een ander beroep voor de klas te zetten. "Elke dag een andere leerkracht voor de klas dat gaat ten koste van onze leerlingen. Zij hebben bepaalde regelmaat en structuur nodig van een leerkracht die ze kennen en die ze dat kan geven", vertelt docent Amy Kessler. 

De school hoopt met de strips duidelijk te maken waarom ze gaan staken. "Je merkt dat als collega's zijnde we heel goed weten waar we het over hebben en waarom we gaan staken. Maar om dat over te brengen naar de buitenwereld, naar ouders en leerlingen, is best lastig", aldus Amy. Plasmans hoopt daarnaast begrip te kweken voor de staking. "Maar ook dat we met ons met z'n allen realiseren dat het lerarentekort een probleem van ons allemaal is en dat het niet zo gemakkelijk op te lossen is."

Foto: NH Nieuws

Lees ook