Ga naar Content
West-Friesland

Horinezen delen oorlogsverhalen bij Holocaustmonument Levenslicht

28 januari 2020, 12.19 uur · Aangepast 28 januari 2020, 13.17 uur
Door: Isabel Broersen · Foto: NH Nieuws

HOORN - Het Holocaustmonument Levenslicht werd gisteravond door inwoners van Hoorn en de gemeente aangelicht op de Roode Steen. Dat deden ze door verhalen te vertellen over de invloed die de Tweede Wereldoorlog heeft gehad op hun leven.

Het Levenslicht is een kunstwerk dat symbool staat voor de bevrijding van concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, wat op 27 januari 75 jaar geleden plaatsvond. 

Het kunstwerk is gemaakt door Daan Roosegaarde en bestaat uit 104.000 lichtgevende stenen. Dit aantal staat gelijk aan het aantal Joodse, Roma- en Sinti-slachtoffers uit Nederland. In 170 gemeenten werd een deel van het Levenslicht tentoongesteld. Zo ook in Hoorn, waar veel inwoners kwamen kijken. 

Levenslicht monument in Hoorn onthuld - NH Nieuws

Burgemeester Jan Nieuwenburg opende de avond en noemde de namen van de Joodse slachtoffers uit Hoorn, van wie bekend is dat zij zijn omgekomen in Auschwitz en Sobibor.

Daarna kregen de Horinezen het woord en vertelden zij welke invloed de Tweede Wereldoorlog heeft gehad op hun leven. De gemeente had boven verwachting veel aanmeldingen van inwoners die hun verhaal wilde delen. Er waren 57 aanmeldingen, die allemaal een steen neerlegden bij het monument. 

Verhalen delen

Zo legde Janus Blouw namens de Sinti-, Roma- en woonwagengemeenschap een steen neer. Janus was samen met zijn opa, die in de oorlog zat ondergedoken, naar de Roode Steen gekomen. Blouw vertelde over zijn opa, en over de 22 familieleden die zijn omgekomen in Auschwitz. 

Mevrouw Dijkman-Kool deelt het verhaal over haar vader. Ze heeft haar vader nooit gekend, want hij zat in de tijd van de oorlog op een stoomschip met voorraden voor Amerikanen. Het schip werd getorpeteerd door een Duitse onderzeeër. Binnenkort vertrekt mevrouw Dijkman-Kool naar Canada, naar de plek waar het wrak van het schip is gevonden.

'Vrijheid geef je door'

Linda kwam met haar zoon van 10 jaar naar voren om te benadrukken dat het delen van vrijheid 'een groot goed is'. Door het neerleggen van een steen wil ze het gesprek hierover openen met haar zoon.

Het monument Levenslicht is tot en met zondag 2 februari iedere avond tussen 19.00 en 21.00 uur te bezichtigen bij pop-up museum Expoost aan de Roode Steen. 

💬 Mail ons met jouw verhaal!
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected]!

Lees ook