Start van hoofdcontent

WEST-FRIESLAND

nl

West-Friesland doet mee aan landelijke Holocaustherdenking met Levenslicht

24 januari 2020, 10.35 uur · Door Sander Huisman

WEST-FRIESLAND - Met het Holocaustmonument Levenslicht wordt vanaf maandag stilgestaan bij de bevrijding van Auschwitz, aankomende maandag 75 jaar geleden. Ook in West-Friesland worden delen van het monument in meerdere gemeenten onthuld. 

Foto: Marco de Swart

Heel Nederland staat stil bij de bevrijding van concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz. Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat het kamp werd bevrijd. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen, het aantal slachtoffers tijdens de Holocaust in Nederland, staat  Levenslicht symbool voor de impact van de Holocaust.

Locatie en tijden

Levenslicht is in de gemeente Drechterland op 26 en 27 januari te zien op het Raadhuisplein in Hoogkarspel. Op 28 en 29 januari kun je het monument vinden bij dorpshuis Het Centrum in Venhuizen en op 30 en 31 januari is het te bezoeken in het gemeentehuis van Hoogkarspel.

Het Holocaustmonument wordt op 26 en 27 januari in Enkhuizen onthuld bij het Landje van Top. Beide dagen is het monument te bezoeken tussen 17.00 uur en 20.00 uur.

Op de Roode Steen in Hoorn wordt maandag stilgestaan bij 75 jaar bevrijding van Auschwitz. Hier worden 500 lichtgevende stenen neergelegd. 

In Stede Broec kun je het Holocaustmonument op 26 en 27 januari bekijken op het plein voor het gemeentehuis in Grootebroek. Daarna verhuist het naar binnen in het gemeentehuis en kun je Levenslicht tot 31 januari tijdens kantoortijden bezoeken.

💬 Mail ons met jouw verhaal!
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected]!