Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Avondwake voor te kappen bomen Alkmaars stadspark: "Ik ben in rouw"

27 januari 2020, 06.30 uur · Door Redactie

ALKMAAR -  Natuurliefhebbers hebben zondagavond door middel van een avondwake afscheid genomen van de bomen in stadspark de Hout. De Noordwest Ziekenhuisgroep (NWZ) begint maandag met de kap van 41 bomen om ruimte te creëren voor de bouw van een nieuw ziekenhuis. "Ik ben woedend", vertelt Willem Boomkens van actiegroep Red de Hout. 

NH/Tom Jurriaans

Met kaarsjes loopt de groep door het park. Sommigen zetten kaarsjes bij enkele bomen en raken ze nog even aan. De emoties zijn voelbaar. "Morgen als de bomen worden omgezaagd ben ik in rouw", vertelt een van de aanwezigen. "Ik probeer er maar zo min mogelijk aan te denken."

Woedend

De avondwake wordt georganiseerd door de actiegroep Red de Hout. Zij strijden al drie jaar om de kap tegen te houden.  Aan die strijd kwam vorige week donderdag een einde toen de rechter besloot dat de Noordwest Ziekenhuisgroep door mag gaan met de kap. "Ik ben woedend", vertelt Willem Boomkens van de Red de Hout. "Ik snap niet dat een ziekenhuis kiest voor een optie waarbij helende natuur wordt opgeofferd."

Vleermuizen

De actiegroep vreest dat de bomenkap ernstige gevolgen gaat hebben voor de verschillende vleermuissoorten die in het gebied leven. Noordwest begint vermoedelijk maandag al met de kap. Het gaat om zes bomen op het ziekenhuisterrein en 35 bomen in de Westerhout. Enkele te kappen bomen blijven nog tot februari 2021 staan. Dit geeft vleermuizen, volgens NWZ, gelegenheid om stapsgewijs te wennen aan de veranderende omgeving,

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!