Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Rechter velt oordeel over bomenkap in Alkmaars stadspark: "Vleermuis kan redding zijn"

23 januari 2020, 06.07 uur · Door Redactie

ALKMAAR - De rechter velt vandaag een oordeel over de bomenkap in het Alkmaarse stadspark De  Hout. De Noordwest Ziekenhuisgroep wil 39 bomen kappen om ruimte te creëren voor de bouw van een nieuw ziekenhuis. Actiegroep Red de Hout is naar de rechter gestapt om dat te voorkomen. De goed beschermde vleermuizen zijn hun laatste hoop. "Vleermuizen hebben geen stem, daarom moeten wij het doen."

Met enige weemoed loopt Rutger Polder, woordvoerder van de actiegroep Red de Hout, een rondje door het stadspark. Op de grens van het ziekenhuis en het bos staan hekken. "Op deze hoek gaan alle bomen eruit. Dat is echt dramatisch, we raken elke keer weer een stukje meer kwijt, en wat houden we nog over?"

Vertraging

Als het aan de Noordwest Ziekenhuisgroep ligt, wordt er zo snel mogelijk begonnen met de kap. Mocht de rechter de bomenkap stil leggen dan zijn de gevolgen voor de bouw van het ziekenhuis groot. "Waar wij ons zorgen om maken is dat als we de bomen niet voor het broedseizoen mogen kappen, we driekwart jaar vertraging oplopen", vertelde een woordvoerder eerder aan NH Nieuws. 

 

NH/Tom Jurriaans

De hoop van de actiegroep rust voor een groot deel op de schouders van de zes zeldzame vleermuissoorten die in het gebied leven. De beestjes zijn in Europa bij wet strikt beschermd, en stadspark de Hout is een bijzondere plek voor de beestjes. 

Dat erkent ook vleermuisdeskundige Richard Witte van ecologisch onderzoeksbureau Endemica. "Er zijn maar heel weinig plekken waar je zoveel oude bomen hebt met veel holtes waar de vleermuizen kunnen wonen."

Vleermuiskasten

Om überhaupt te mogen kappen moet NWZ dan ook maatregelen nemen om de zoogdiertjes zo min mogelijk te verstoren. Vleermuisdeskundige Richard Witte hangt daarom in opdracht van het ziekenhuis 35 vleermuiskasten op. "Ik hoop dat ze er gebruik van gaan maken, maar het is eigenlijk een pleister op de wonde."

Volgens Rutger Polder van de actiegroep is het niet genoeg. Het ziekenhuis is veel te laat met het plaatsen van de kasten waardoor de overleving van de dieren in gevaar komt. De vraag is of de rechter daar vandaag in meegaat.

"Ik schat de kans dat we winnen op vijftig procent. De belangen van het ziekenhuis zijn erg groot en dat hebben ze goed verwoord. Maar de belangen van de vleermuizen ook en het is maar net de vraag wat er daarvan wordt meegenomen."