Noordkop & Texel

Gemengde gevoelens bij burgemeesters Noordkop over landelijk vuurwerkverbod

9 januari 2020, 17.26 uur · Door Carina Gutker

Whatsapp

NOORDKOP - De burgemeesters van de vier gemeenten in de Kop van Noord-Holland hebben gemengde gevoelens over een mogelijk vuurwerkverbod. Terwijl burgemeester Marjan van Kampen van Schagen meer ziet in investeren in bewustwording, denkt de Helderse burgemeester Jeroen Nobel dat een verbod überhaupt niet werkt.

Adobe Stock / NH Nieuws

De gemeenten Hollands Kroon en Schagen vinden het lastig te beslissen of er een vuurwerkverbod moet komen. "Enerzijds hebben heel veel mensen last van vuurwerk en anderzijds beleven veel mensen er plezier aan", zegt burgemeester Rian van Dam van Hollands Kroon. "Een verbod lost een aantal problemen op, maar er zitten meerdere kanten aan een verbod. Wat zijn de gevolgen van zo'n verbod, ook qua handhaving?"

Handhaafcapaciteit niet beschikbaar

Van Dam vindt dat het er vooral om gaat 'hoe je met elkaar omgaat', omdat dat juist de problemen zijn die spelen rondom het afsteken van vuurwerk. Zoals met vandalisme en het belagen van hulpverleners. "Daarom volgen wij de landelijke ontwikkelingen met interesse en zijn we nieuwsgierig welke mogelijkheden die ontwikkelingen gaan bieden. Handhaving zal de grootste uitdaging zijn, omdat het een enorme capaciteit vergt. En die capaciteit is nu niet beschikbaar."

Quote

"Families en gezinnen die met nieuwjaarsnacht genieten van mooi siervuurwerk, moeten niet de dupe worden van degenen die het vuurwerk misbruiken."

Jelle Beemsterboer, locoburgemeester schagen

Schagen koos evenmin een kant. "Wij kunnen ons na alle geweldplegingen rond nieuwjaar voorstellen dat de landelijke overheid een verbod op zwaar knalvuurwerk overweegt", zegt loco-burgemeester Jelle Beemsterboer. "Tegelijkertijd moeten families en gezinnen die met nieuwjaarsnacht genieten van mooi siervuurwerk ook niet de dupe worden van degenen die het vuurwerk misbruiken."

Burgemeester Marjan van Kampen gaf vorige maand al aan meer te zien in lessen over de gevaren van vuurwerk, dan in een algeheel verbod. "Je bereikt meer met bewustwording over de gevaren van vuurwerk en ouders die het gesprek met hun kinderen aangaan, dan met een verbod", zo zei ze toen.

'Relatief rustig'

Ook waarnemend burgemeester Jeroen Nobel van Den Helder ziet niets in een vuurwerkverbod. "Landelijk is de jaarwisseling steeds minder een feest. In Den Helder is het 'relatief rustig' geweest. Mijn vraag is of je dat moet of wil accepteren. Persoonlijk vind ik van niet, maar een algemeen gemeentelijk vuurwerkverbod werkt volgens mij niet. Daar heb je dan wel landelijke regels voor nodig."

En áls er dan toch een verbod komt, ziet Nobel wel iets in een droneshow. "Ik heb genoten van de show in Shanghai. Ik maak mij sterk dat wij in Nederland een dergelijke innovatieve nieuwjaarsshow kunnen maken."

De gemeente Texel kon vandaag niet reageren. Burgemeester Michiel Uitdehaag zit tot en met zaterdag in het buitenland.

Whatsapp