Ga naar Content

Burgemeester Schagen: "Met bewustwording gevaren vuurwerk bereik je meer dan met een landelijk verbod"

SCHAGEN - De overlast met vuurwerk valt over het algemeen mee in het noorden van de provincie. Een hele stevige discussie over een verbod op het afsteken, is in de Noordkop dan ook nog niet ontstaan. 

Foto: Adobe Stock

Terwijl in het zuiden van de provincie het afsteken van vuurwerk regelmatig tot hevige debatten en zelfs maatregelen heeft geleid, weten de gemeentes in de Noordkop oud en nieuw op traditionele wijze te vieren.  Burgemeester Marjan van Kampen kijkt redelijk tevreden naar hoe het er in haar gemeente Schagen aan toe gaat. Natuurlijk is er overlast maar het blijft binnen de perken:

Tekst gaat verder onder video

Burgemeester Marjan van Kampen over de beperkte overlast in Schagen - NH Nieuws

Aangezien de overlast beperkt is, worden opties als gebiedsverboden en centraal afsteken van vuurwerk tot nu toe niet besproken in de gemeente Schagen. Ook een landelijk verbod op afsteken van vuurwerk is geen onderwerp binnen de gemeenteraad, vertelt Van Kampen. Goede informatie richting de jeugd is daarbij belangrijk:

Tekst gaat verder onder video

Burgemeester Van Kampen over een eventueel landelijk verbod op afsteken vuurwerk - NH Nieuws

Een landelijk verbod zou ook nog voor grote logistieke problemen zorgen in een uitgestrekte gemeente zoals Schagen. Want waar ga je dat vuurwerk dan afsteken, vraagt de burgemeester zich af: 

Tekst gaat verder onder video 

Burgemeester Van Kampen over het centraal afsteken van vuurwerk - NH Nieuws

Volgens de burgemeester van Schagen ligt de oplossing vooral in de communicatie met de jeugd. "Je bereikt met bewustwording over de gevaren van vuurwerk en ouders die het gesprek met hun kinderen aangaan meer dan met een landelijk verbod op afsteken van vuurwerk."

Burgemeester Van Kampen over communicatie over vuurwerk - NH Nieuws

Verantwoording
NH Nieuws heeft navraag gedaan bij alle 47 Noord-Hollandse gemeenten over hun vuurwerkbeleid, in hoeverre dat verschilt ten opzichte van 2018 en hoe wordt aangekeken tegen een eventueel verbod. Een overzicht vind je hier.