Ga naar Content

FNV: 'Tata Steel laat werknemers en vakbonden in de kou staan'

VELSEN-ZUID - Vakbond FNV laat in een brief aan haar leden weten dat Tata Steel niet op haar eisen wil ingaan. "De directie stelt voor de eisen met de vakbonden te bespreken op het moment dat er meer details bekend zijn." De FNV zegt de 'afwachtende houding van Tata Steel niet te tolereren'.

Foto: Jeanette Koks

Tata Steel maakte vorige maand bekend 1.600 banen te willen schrappen in Nederland. Volgens topman Henrik Adam is dat nodig omdat de Nederlandse staalfabrieken niet zo goed draaien als zou kunnen. Honderden werknemers hebben in december herhaaldelijk actie gevoerd tegen het aangekondigde massaontslag bij de staalfabriek. 

Tata Steel duikt weg

In de brief zegt FNV geen plan te accepteren dat niet voldoet aan de zeven (voorwaardelijke) eisen die de vakbond aan Tata Steel stelde:

1. De FNV accepteert geen plan waarbij 1600 banen zullen verdwijnen in Nederland.
2. Het Werkgelegenheidspact is van toepassing. De FNV heeft geen behoefte aan een Sociaal Plan.
3. De FNV zal niet akkoord gaan met het openbreken van de cao. De FNV gaat niet akkoord met het oprekken of tijdelijk buitenwerkingstellen van de arbeidsvoorwaarden.
4. De FNV wenst geen uitverkoop van onderdelen die behoren tot Tata Steel Nederland B.V.
5. De FNV is tegen uitbesteding van werk waaronder Business Proces Outsourching (verplaatsen van afdelingen naar lage lonen landen)
6. De FNV is tegen verregaande integratie van TSN en TSUK
7. DE FNV verwacht een strategisch plan voor de toekomst van TSN. Hoe gaat Tata Steel investeren in de installaties en de werknemers om klaar te staan voor toekomst. Het gaat dan om beleid, om de kennis, hoe de kunde op niveau te houden, en tenslotte om de milieu- en CO2 problematiek.  

FNV had gehoopt dat Tata Steel Nederland de voorwaardelijke eisen zou overnemen en deze kenbaar zou maken aan Tata Steel Europa.

"Maar dat doet de directie niet. In feite laten ze de werknemers en de vakbonden in de kou staan. Deze afwachtende houding van de directie is niet te tolereren, daarvoor staat er te veel op het spel. Wij verwachten dat Tata Steel Nederland vierkant achter de werknemers gaat staan. "

Lees hier de volledige brief: 

Foto:

De vakbond beraadt zich op verdere acties 'totdat Tata Steel Nederland en/of Tata Steel Europa onze eisen onderschrijft'. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook