Ga naar Content
West-Friesland

Nabestaande Piet Kramer over vliegtuigcrash 1944: "Moeder, wat heb ik je gemist"

7 januari 2020, 09.00 uur · Aangepast 7 januari 2020, 16.26 uur
Door: Chantal Bos · Foto: NH Nieuws / Archief Osinga

HOORN - Bij de vliegtuigcrash op 7 juli 1944, valt in Hoorn één burgerslachtoffer. Twee bommenwerpers komen boven Ursem met elkaar in botsing. De brokstukken komen verspreid in Hoorn terecht. Mevrouw Kramer-Deen komt daarbij om het leven en laat haar 6-jarige zoon Piet achter. Voor het eerst vertelt Piet Kramer voor camera zijn verhaal. 

Nabestaande Piet Kramer over vliegtuigcrash 1944: "Moeder, wat heb ik je gemist" - NH Nieuws

Het is vrijdagochtend 7 juli 1944 als honderden Amerikaanse bommenwerpers vanuit Engeland naar Duitsland vliegen. Boven Ursem gaat het fout, twee vliegtuigen komen met elkaar in botsing en vliegen in brand. Dertien van de twintig bemanningsleden komen direct om het leven. 

"De stoelen en tafels vlogen over elkaar heen. Het was helemaal verschrikkelijk."

Nabestaande Piet Kramer

Tijdens de crash van de bommenwerpers, is Piet buiten op straat. "We zagen het gebeuren en iedereen rende naar binnen de huizen in." De dan 6-jarige Piet schuilt bij buurvrouw Godijn, die in de naastgelegen dubbele woning aan de Drieboomlaan woont.

"De stoelen vlogen over elkaar heen, de tafels, het was helemaal verschrikkelijk!" Het is een wonder dat Piet het heeft overleeft, vertelt hij. "Waar ik en de buurvrouw stonden, bleef precies een open gat. Daardoor konden we door het puin heen naar buiten kruipen."

Bewusteloos

"Ik zocht naar mijn moeder, die kon ik niet vinden. Toen vroeg ik naar mijn vader en ik zag hem achter het huis op de grond liggen met een grote balk over zijn been", vertelt Piet. Eenmaal in het ziekenhuis krijgt hij het afgrijselijk bericht te horen dat zijn moeder er niet meer is. 

Piet zijn vader heeft een verbrijzeld been overgehouden aan de crash en moet veelvuldig naar het ziekenhuis. Als enig kind, gaat Piet een zware jeugd tegemoet. Waar hij kan, probeert hij voor zijn vader te zorgen. 

Foto: NH Nieuws / fam Kramer

In de familie wordt nooit meer gesproken over de dood van zijn moeder. "Mijn moeder is begraven. Ik ben met mijn grootvader naar de stoet gaan kijken, maar ik ben nooit meer op de begraafplaats geweest", vertelt Piet.

Pas halverwege de jaren 90, besluit hij om het voormalig graf van zijn moeder op de Algemene Begraafplaats aan het Keern te bezoeken. "Het was toen al weg, maar met behulp van de gemeente en de aanduidingen die er nog waren, kon ik precies zien waar het was geweest."

Herdenken

Het monument aan de Westerdijk herinnert aan de crash. Dertien van de twintig bemanningsleden kwamen direct om het leven. Piet zijn moeder, Afra Margaretha Kramer-Deen, wordt geëerd bij het monument van oorlogsslachtoffers in de Nieuwsteeg in Hoorn.

Dit jaar vieren we 75 jaar bevrijding. Nog ieder jaar gaat Piet met een dubbel gevoel de viering van de bevrijding tegemoet. "Het mooiste is dat je gewoon vrijheid hebt om te kiezen, vrijheid hebt om te leven en dat dat zich voortzet."

75 jaar vrijheid in West-Friesland
Lees hier alle artikels en bekijk de reportages van NH Nieuws, die zich afspeelden in de oorlog in West-Friesland.

Lees ook