Ga naar Content

Ursemmer traditie opgebrand: voor de allerlaatste keer 350 kerstbomen in de fik

URSEM - Zo'n grote vuurzee blijft een indrukwekkend gezicht: in Ursem zijn gisteren 350 kerstbomen op de brandstapel gegooid. Wél voor de allerlaatste keer.

Foto: NH Nieuws

"Heel mooi. We staan met z'n allen naar de vlammen te kijken. Het is echt een dorpsgebeuren!" Zegt een toeschouwer tegen WEEFF. 

Kinderen zijn de afgelopen dagen door weer en wind langs de huizen in Ursem gegaan om honderden bomen op te halen. "Ze zijn vier dagen bezig geweest. Zelfs gisteren in de regen", aldus een trotse moeder. 

Brandweer

Elk jaar worden de verzamelde kerstbomen in de fik gestoken. Wél onder toeziend oog van de burgemeester van de plaats en de brandweer. "We moeten goed in de gaten houden of de rook niet over het dorp heen gaat", aldus een brandweerman.

Bekijk hier de reportage:

Tekst gaat door onder de video

Ursemse traditie opgebrand: voor de allerlaatste keer 350 kerstbomen in de fik! - NH Nieuws

Ondanks het mooie aanzien en de betrokken inwoners van Ursem vindt de gemeente het in de fik steken niet meer van deze tijd en dus zal deze vlammenzee van 2020 de laatste zijn. 

West-Friesland

"We waren een van de laatste gemeenten in West-Friesland die dit nog deden, dus dit is de laatste keer", aldus burgemeester Jan Franx. "Voor volgend jaar gaan we kijken naar een andere manier."

De toeschouwers geven te kennen het 'heel heel heel jammer te vinden'. "Maar we verzamelen hier volgend jaar gewoon weer hoor!" 

Lees ook