Start van hoofdcontent

BOVENKARSPEL

nl

Molenaar over afgebrande Ceres-molen Bovenkarspel: "Restauratie gaat jaren duren"

2 januari 2020, 14.03 uur · Aangepast 2 januari 2020, 15.30 uur
Door Lotte Stekelbos · Foto: NH Nieuws /Maarten Edelenbosch

BOVENKARSPEL - "Het ziet er heel erg slecht uit. De restauratie van de molen gaat nog jaren duren", vertelt molenaar Johan Ooijevaar aan NH Nieuws. Op oudejaarsavond ging de historische molen, een boegbeeld voor Bovenkarspel, grotendeels in vlammen op. 

Nu de eerste schrik weg is voor molenaar Johan Ooijevaar, is het inventarisen wat er nog gered en gerestaureerd kan worden. Het feit dat het geraamte van de molen nog staat, leek een goed teken, maar desondanks ziet het er volgens Johan 'slecht uit'. 

Enorme klus

De kap is nog redelijk intact maar het houtwerk is extreem beschadigd. "Er zijn nog gedeeltes over, zoals de stalen roede van de wieken. Maar het ziet er echt heel erg slecht uit. Dit gaat zo ontzettend veel werk kosten om alle brandschade weg te krijgen."

Volgens Johan wordt het een enorme klus om de molen weer terug te krijgen naar de oude staat. "Hier zijn we nog zeker een paar jaar mee zoet. DIt gaat echt heel erg lang duren", vertelt hij enigzins bedroefd. 

Wieken gaan er af

De balken zijn ingebrand en moeten gerepareerd worden. "Dat betekent dat ze in laagjes alles eraf moeten schrapen." Begin van de week gaan de wieken er af en wordt de kap er zachtjes afgehesen. Dan wordt een plan gemaakt om alles opnieuw op te bouwen en wordt er gekeken wat precies kan worden hergebruikt. De restauratie zal de aankomende jaren gewoon op het erf van de molen gaan plaatsvinden. 

Kostenplaatje

Momenteel is Johan druk in overleg met de Molenstichting en met de eigenaar, om te kunnen bepalen hoeveel de restauratie nu precies gaat kosten. "Dat weten we echt nog niet." Als de begroting is opgemaakt, kunnen ze naar de verzekering en dan is het afwachten wat ze terug krijgen. "De rest moeten we zelf betalen."

Belanghebbenden van de molen zijn daarom ontzettend ontroerend en blij met de inzamelingsacties. "Prachtig, want ik gok wel dat het nodig is. Anders moeten we het zelf betalen. De gemeente heeft ook weinig geld, dus ik denk niet dat zij ons kunnen helpen op dat vlak."

Bekijk hier de reportage van NH Nieuws op 1 januari, bij de afgebrande molen: 

Ceres-molen Bovenkarspel is afgebrand - NH Nieuws

💬 Mail ons met jouw verhaal!
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessant foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected]!