Start van hoofdcontent

West-Friesland

nl
V

Meerdere inzamelingsacties gestart voor restauratie van verbrande Ceres-molen

1 januari 2020, 21.25 uur · Aangepast 10 januari 2020, 11.56 uur
Door Redactie · Foto: nter Visual Studio / Doneeractie.nl

BOVENKARSPEL - Gisteravond heeft een hevige brand de Ceres-molen in Bovenkarspel grotendeels verwoest. De constructie staat nog, maar van het historische bouwwerk is verder weinig over. Om de molen zo snel mogelijk in ere te herstellen, zijn er inmiddels twee verschillende inzamelingsacties gestart. 

De brand brak gisteravond uit, vermoedelijk door vuurwerk. De vlammen sloegen hoog uit de molen en bij daglicht is goed te zien hoe groot de schade is. 

Tekst gaat door onder de video:

Ceres-molen Bovenkarspel is afgebrand - NH Nieuws

Ramon Vegelien uit Nibbixwoud startte zijn doneeractie eerder vandaag. "Om de kosten van de restauratie te dekken", zo laat hij weten. "Hopelijk kan de molen dan nog in 2020 volledig klaar zijn." Inmiddels heeft Vegelien bijna 1.500 euro ingezameld. 

Ook de Onafhankelijke Partij Stede Broec wil de Stichting Westfriese Molens, waar de Ceres-molen onder valt, een hart onder de riem steken. Wie wil kan geld overmaken naar de partij of de stichting. "Wij willen ook de brandweer van Stede Broec, Enkhuizen, Westwoud en Venhuizen/Hem bedanken voor de geweldige inzet op oudejaarsnacht!", zo laat de partij weten. 

Gedeeltelijk verzekerd

Hoeveel er precies nodig is voor de wederopbouw, is nog niet duidelijk. Wel betaalt de verzekering 65 procent van het totaalbedrag.