Ga naar Content
Noordkop & Texel

Géén cameratoezicht na diefstallen en vernielingen op begraafplaatsen Den Helder

20 december 2019, 16.30 uur
Door: Redactie · Foto: NH Nieuws

DEN HELDER - Er komt géén cameratoezicht op Helderse begraafplaatsen. Er waren afgelopen jaar verschillende vernielingen en diefstallen (6 incidenten in totaal), maar camera's plaatsen is volgens het college 'niet noodzakelijk' en bovendien erg privacygevoelig. 

Foto: Archief Den Helder Actueel

Dit meldde zij in een brief aan de gemeenteraad, die de wens wel had. Dat is te lezen bij mediapartner Den Helder Actueel

De fracties van de gemeente D66, Behoorlijk Bestuur en Gemeentebelangen verzochten het college op 16 september te inventariseren wat het aanbrengen van een viertal camera’s kost op de locatie algemene begraafplaats.

Reden waren vernielingen, diefstal van knuffels van kindergraven en de constatering dat regelmatig scherpe spijkers en dergelijke werden aangebracht om bezoekers en verzorgers van de graven letsel toe te brengen. Er waren in totaal zes incidenten, volgens de politie.

Het cameratoezicht is niet noodzakelijk het en doel kan op een andere manier bereikt worden, oordeelt het college. Er zijn mogelijkheden die minder ingrijpend zijn voor de privacy.

Handhaving en beheerder

De inzet van politie, handhaving en de aanstelling van een vaste beheerder van de begraafplaats helpt wel, zo schrijft het college. "Handhavers nemen de begraafplaats stelselmatig mee in de toezichtronde. Personen, die zich zonder doel of noodzaak op de begraafplaats ophouden worden aangesproken en (als nodig) weggestuurd."

Knuffels gestolen

Op de Algemene begraafplaats aan de Kerkhoflaan in Den Helder zetten onbekenden spijkers in de grond én stalen knuffels; dit gebeurde in augustus van dit jaar.

Eén van de beheerders van de begraafplaats constateerde tijdens zijn ronde over het kerkhof dat van diverse kindergraven knuffels waren gehaald. Ook zag hij dat er haaks voor één graf lange spijkers waren ingegraven, met de scherpe punt naar boven. NH Nieuws maakte hier een video over. Bekijk die hier

Ook jatte een man tassen vol met bloemen van meerdere graven op de Rooms Katholieke Begraafplaats; op 6 mei, 11 juli en 22 juli afgelopen jaar. In augustus is een 60-jarige man aangehouden voor de diefstal.

Verslaafden

Sindsdien is de overlast afgenomen, meldt het college. De oorzaak van de overlast werd vermoedelijk veroorzaakt door dak/thuislozen en/of verslaafden. De nieuwe beheerder van de begraafplaats houdt toezicht op de begraafplaats gedurende kantooruren.

Lees ook