Ga naar Content

Hilversummer Rudi vindt dat afsteken van vuurwerk erbij hoort: "Krijg er een kick van"

HILVERSUM - Rudi van der Graaf geeft jaarlijks zo rond de 200 euro uit aan vuurwerk. Hij geniet er dan ook met volle teugen van, maar wil anderen geen overlast bezorgen.

Foto: NH Nieuws/AdobeStock

"Vuurpijlen, Bengaals vuur als het kan en het liefst ook knallers. Dat vind ik gewoon mooi. Dan kan ik lekker afwisselen."

NH Nieuws-panellid Rudi heeft zijn vuurwerk voor dit jaar alweer besteld. Hij kan niet wachten om het allemaal af te steken, om zo het nieuwe jaar in te luiden.

"Het gaat hoog, het maakt veel lawaai en geeft veel licht. Het is fantastisch"

Rudi van der Graaf, lid NH Nieuws-Panel

"Bij mij gaat het ook écht om vijf over twaalf los. Ik vind het leuk en krijg er een kick van. Je mag het één keer per jaar doen en het is natuurlijk groots en mooi. Het gaat hoog, het maakt veel lawaai en geeft veel licht. Het is fantastisch."

Bekijk hieronder de reportage. Tekst gaat verder onder video

Hilversummer Rudi krijgt een kick van vuurwerk afsteken - NH Nieuws

Onderzoek 

De Hilversummer deed net als ruim 1.500 andere leden mee aan het NH Nieuws-panelonderzoek naar vuurwerk. Het aantal mensen dat voorstander is van een volledig vuurwerkverbod, steeg dit jaar naar ruim zes op de tien leden. 

Tekst gaat verder onder graphic

De steun voor een volledig vuurwerkverbod neemt toe - NH Nieuws

Het is geen verrassing dat Rudi daar geen voorstander van is. "Een vuurwerkverbod zou ik ontzettend jammer vinden. Vuurwerk is leuk, we doen het al jaren en het is een traditie. Als je er maar voorzichtig en verantwoordelijk mee omgaat, mogen we er ook van genieten."

Lees ook

Vuurwerkbom 

Dat vuurwerk ook gevaarlijk kan zijn ontdekte hij jaren geleden. Toen Rudi 17 jaar oud was ging het bijna volledig mis. "Ik stak per ongeluk met mijn sigaret een Romeinse Kaars aan, die in tas vol vuurwerk zat. Als die in de tas was afgegaan, had ik een bom in mijn hand gehad en misschien geen hand meer gehad."

Hij kon de Romeinse Kaars net op tijd uit de tas halen en zo veel ellende voorkomen. "Dat had had heel anders af kunnen lopen."

"Als dat vuurwerk was afgegaan, had ik misschien geen hand meer gehad"

RUDI VAN DER GRAAF, LID NH NIEUWS-PANEL

Rudi is inmiddels een stuk voorzichtiger en houdt zich aan diverse voorzorgsmaatregelen. Hij houdt afstand, gebruikt een aansteeklont en zet een speciale vuurwerkbril op. Hij steekt samen met zijn dochter van 13 jaar oud af en leert haar ook goed op te letten. Overlast wil hij niet veroorzaken. "Als iemand aangeeft last te hebben, schuif ik paar meter op."

Strengere handhaving

Een volledig vuurwerkverbod ziet hij niet zitten, maar een beperkt aantal vuurwerkvrije zones en een centrale vuurwerkshow, zoals in Hilversum, vindt Rudi prima. Wel zou de handhaving dan volgens hem strenger mogen.

Kijk hieronder wat hij hier verder over te zeggen heeft.

Rudi van der Graaf vindt dat misbruik van vuurwerk harder moet worden aangepakt - Joost Lammers / NH Nieuws

Verantwoording
Onder de 3400 leden van het NH Nieuws-panel hielden we een enquête over hoe ze aankijken tegen vuurwerk. In totaal deden 1535 mensen mee aan het onderzoek

Wil je ook meepraten over allerlei onderwerpen in Noord-Holland? Geef je dan hier op voor het NH Nieuws Panel. Je wordt dan eens per maand uitgenodigd voor onze enquêtes.

Lees ook