Ga naar Content

Laatste missie van mijnenjager bewijst dat de zeeën nog vol liggen met oude mijnen en granaten

DEN HELDER - De Mijnenjager Zr. Ms. Urk heeft tijdens haar laatste missie een uitzonderlijk hoog aantal van 22 mijnen opgeblazen. Het schip en haar bemanning kwamen vanmiddag na een NAVO-operatie van bijna drie maanden terug in de haven van Den Helder.

Foto: Marine/Guido Fretz

"Er zijn ongelofelijk veel mijnen gelegd tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog", vertelt commandant Guido Fretz van de mijnenjager, "Ze liggen niet alleen in de Noordzee waar we normaal opereren, maar ook in de Oostzee waar we nu geweest zijn"

Tekst gaat door onder de video

Laatste missie van mijnenjager bewijst nog maar eens dat de zeeën vol liggen met oude mijnen granaten - NH Nieuws

"We hebben een hele rij aan Duitse zogenaamde LMB's opgeruimd. Dat zijn hele zware mijnen met 750 kilo aan explosieven. Dus dat waren wel hele spectaculaire ontploffingen", vertelt Fretz, "Zolang explosieven op de zeebodem liggen is er niet zoveel aan de hand. Door de bouwprojecten van windmolenparken maar ook de visserij moeten ze weg gehaald worden."

Nog bijna dagelijks komt er een melding binnen van vissers die een explosief in hun netten hebben gekregen. Voorlopig kan de mijnenbestrijdingsdienst dus nog volop aan de bak. 

Lees ook

Morgen komt er opnieuw een schip terug van missie. Dan is de Zr. Ms. Snellius weer terug na ruim vier maanden. Het schip en haar bemanning heeft onder meer een belangrijke bijdrage geleverd aan de noodhulp aan de Bahama's na de verwoestende orkaan Dorian.