Ga naar Content
Noordkop & Texel

Marineschip Zr.Ms. Van Speijk keert in stromende regen terug in Den Helder

12 november 2019, 15.40 uur · Aangepast 12 november 2019, 15.52 uur
Door: Carina Gutker · Foto: Ministerie van Defensie

DEN HELDER - In de stromende regen keerde het marineschip Zr.Ms. Van Speijk vanochtend terug in de haven van Den Helder. Haar bemanning wachtte een enthousiast onthaal van vrienden en familie, met veel spandoeken en dikke zoenen. 

Foto: Ministerie van Defensie

"Lieve papa, welkom thuis." Het is een van de hartverwarmende kreten voor de marinemensen die de afgelopen drie maanden van huis waren. De Zr.Ms. Van Speijk was sinds augustus op pad voor een NAVO-oefening langs de Amerikaanse oostkust.

Het vlootverband oefende in september op die plek, waarna het begin oktober de oversteek maakte naar Spanje. Hier deed het eskader mee aan een grote NAVO-oefening. De Van Speijk hield zich onder meer bezig met onderzeebootbestrijding, een van de taken waar het in is gespecialiseerd. Het schip is daarvoor uitgerust met speciale sonarapparatuur.

Infrarood-raketten

Ook werd vorige week nog getraind met lucht- en raketverdediging. De Van Speijk vuurde hierbij infrarood-raketten af. De marineschepen die aan deze missies meedoen, oefenen met elkaar en zijn snel inzetbaar in crisissituaties.

Foto: Koninklijke Marine

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook