Start van hoofdcontent

OPPERDOES

nl

Opperdoezer vreugdevuur staat dit jaar onder strenge controle

12 december 2019, 14.33 uur
Door Lotte Stekelbos · Foto: NH Nieuws

OPPERDOES - Het vreugdevuur van Opperdoes zal tijdens de jaarwisseling dit jaar niet zo losbollig kunnen verlopen als voorgaande jaren. De politie komt controleren en het vuur mag enkel worden aangestoken in een vooraf geplaatste container. 

Tijdens het vreugdevuur van Opperdoes wordt dit jaar een veiligheidscamera geplaatst en er komt structurele controle van boa's en politie in de omgeving van de Gouw. 

Daarnaast plaatsen de veiligheidsdiensten een container waar het vreugdevuur in aangestoken mag worden. Er mag dan 'alleen schoon hout worden verbrand'. 

De veiligheidsregio vindt dit belangrijke beheersmaatregelen, waarmee ook rookoverlast kan worden verminderd en het vuur niet kan overslaan op de naastgelegen panden. 

Uit de hand gelopen

Het vreugdevuur in Opperdoes is inmiddels bijna berucht te noemen. Elk jaar bouwen de dorpelingen een groot vuur tijdens de jaarwisseling en wordt er vuurwerk afgestoken. Het vuur lijkt steeds groter en uitbundiger te worden en daar komen volgens omwonenden en de hulpdiensten ook de nodige gevaren bij kijken.

Het vuur leidt ieder jaar tot meerdere brand- en overlastmeldingen. Vorig jaar liep het vuur uit de hand toen er doelbewust vuurwerk naar hulpverleners werd gegooid.