Ga naar Content

Opperdoes klaar met vreugdevuur na bekogelen brandweermensen met vuurwerk

Veel inwoners van Opperdoes zijn helemaal klaar met het jaarlijkse vreugdevuur op oudejaarsdag. Ook dit jaar liep het uit de hand: tijdens het blussen werden brandweermensen bekogeld met vuurwerk.

"Het slaat helemaal nergens op om dit te doen. Echt niet normaal", zegt Opperdoezer Annie Rustenburg, die als enige openlijk haar verhaal wil doen. Ze woont pal naast de plek waar al twintig jaar het jaar wordt uitgeluid met een vreugdevuur. "Het moet weg hier, naar een andere plek waar niemand er last van heeft." Meerdere dorpsbewoners laten weten bang te zijn dat het vuur overslaat op omliggende woningen.

Lees ook: Burgemeester Medemblik: "Hulpverleners met vuurwerk bekogelen absoluut onacceptabel"

'Caravans in brand gestoken'
Volgens Annie Rustenburg wordt er naast hout van alles in het vuur gegooid. "Dit jaar viel het nog wel mee, maar vorig jaar werd een caravan in de brand gestoken. Maar ook aanhangwagens met matrassen en banden."

Die banden waren dan ook de reden dat de brandweer afgelopen oudejaarsdag in actie kwam. Omdat er tegen de afspraken in banden op het vuur werden gegooid, besloot de brandweer het vreugdevuur tot drie keer toe  te blussen. Tot ongenoegen van omstanders, die daarop vuurwerk naar de hulpverleners gooiden.

Lees ook: VIDEO: Omstanders bekogelen blussende brandweerlieden met zwaar vuurwerk

De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord noemt het bekogelen van hulpverleners 'ongehoord'. Op social media kreeg de politie het verwijt niet in te grijpen. In een reactie aan NH Nieuws laat een woordvoerder weten dat er geen aanhoudingen zijn verricht. "We hebben ervoor gekozen alleen te waarschuwen, omdat het om een groep ging en er maar een paar agenten waren. We wilden niet dat het zou escaleren. Nadat we de omstanders hadden aangesproken werd ook gestopt met het gooien van vuurwerk."

'Consequenties voor volgend jaar'
Burgemeester Frank Streng van Medemblik zegt het incident onacceptabel te vinden. En wat hem betreft is het voor de vuurwerkgooiers nog niet klaar. "We zullen kijken of er mogelijkheden zijn voor een strafrechtelijk onderzoek. Dit incident wordt zeker meegenomen in de evaluatie en heeft ongetwijfeld consequenties voor de aanpak voor volgend jaar."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: