Ga naar Content
West-Friesland

Vuurwerkgooiers Opperdoes: 'We hebben spijt, maar houd vreugdevuur-traditie in stand'

3 januari 2019, 11.48 uur · Aangepast 3 januari 2019, 12.37 uur
Door: · Foto:

Ze hebben spijt van het gooien met vuurwerk, maar vinden ook dat de traditie van het vreugdevuur in stand moet worden gehouden. Tegenover Medemblik Actueel doen twee jongeren anoniem hun verhaal.

"Er is hier al zo verdomd weinig te doen voor ons. En één keer per jaar ons even uitleven mag straks ook al niet meer. Het vuurtje was niet groot, normaal gooien we er een caravan of een sloopauto op, dan is de brand veel groter. En toch begon de brandweer direct het vreugdevuur te blussen", aldus de jongens. Dat ze daarop de brandweerlieden bekogelden met vuurwerk noemen ze 'dom, dat hadden we niet moeten doen'.

Lees ook: Opperdoes klaar met vreugdevuur na bekogelen brandweermensen met vuurwerk

Toch is voor veel Opperdoezers de maat meer dan vol na dit incident. Ze willen af van het vreugdevuur midden in een woonwijk van het dorp, waar onder meer een stolpboerderij met rieten dak staat. Burgemeester Frank Streng van Medemblik wil alsnog strafrechtelijk onderzoek starten en liet weten dat het incident consequenties heeft voor de aanpak voor volgend jaar. Al wilde hij nog niet vooruitlopen op een mogelijk verbod van het vreugdevuur.

Bekijk hier de video die we maakten over het vuurwerkincident:

Tekst gaat verder onder de video

Opperdoes klaar met vreugdevuur - NH Nieuws'Blijf van onze traditie af'
De jongeren geven aan zich in ieder geval weinig aan te trekken mocht het vreugdevuur worden verboden. "Het vreugdevuur hoort bij Opperdoes en het is al jaren een traditie, daar blijf je met je handen vanaf."

Wanneer de gemeente een besluit gaat nemen over het vreugdevuur is nog onduidelijk. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!