Ga naar Content
Gooi

Larense kroegbaas na schietpartij: 'Tien keer meer overlast door dronken ijsbaanbezoekers'

9 december 2019, 17.10 uur · Aangepast 9 december 2019, 17.20 uur
Door: Sjoerd Stoop · Foto: Inter Visual Studio

LAREN - Stomdronken bezoekers van Winter Village Laren waar geen land mee te bezeilen is zijn een steeds groter wordende bron van overlast voor de Larense horeca. Dat zegt kroegbaas Patrick Lommers van café Het Bonte Paard. Daar kwam de overlast gisteravond tot een climax en werd een agressieve relschopper neergeschoten door de politie.

Foto: NH Nieuws/Joost Lammers

De Larense kroeg merkt het goed als de schaatsbaan weer neerstrijkt op de Brink tegenover het café. Het gebeurt dagelijks dat dronken bezoekers na het sluiten van de ijsbaan nog proberen de bar binnen te komen. "We hebben er veel last van en merken ook echt een toename aan overlast als de schaatsbaan er is", vertelt Lommers. "Het aantal stomdronken gasten dat nog probeert een drankje te krijgen is vertienvoudigd."

"Het aantal stomdronken gasten dat nog probeert een drankje te krijgen is vertienvoudigd"

Kroegbaas Patrick Lommers

Gisteren ging het dus flink mis toen twee mannen uit een groepje van drie stomdronken probeerden de kroeg binnen te komen. Nadat ze werden geweigerd, vroegen ze of ze wel even naar het toilet mochten. Dat mocht. "Daarna probeerden ze alsnog een drankje te krijgen. De hoofdbarman heeft ze toen de deur gewezen. Dat pikten ze niet, waarop de barman werd geslagen. De barman, een kok en wat mensen die vaker in de kroeg komen zijn er bovenop gesprongen om de mannen uit elkaar te halen. Totdat de politie kwam, hebben ze ze in bedwang kunnen houden. Toen de politie er was, zijn ze er tussenuit gegaan en richtten de twee mannen zich op de politie. Toen liep het verder uit de hand. Een agent werd aangevallen en een van de mannen werd vervolgens neergeschoten", vertelt Lommers.

Geen grip

De dronken mensen van gisteren is het soort groep waar het café niet meteen grip op heeft. "Het is een groep waar geen land mee te bezeilen is. Je moet het zo zien: ze komen stomdronken naar ons toe omdat ze ergens anders beginnen met drinken, wij moeten ze vervolgens weigeren. Als ze bij ons beginnen met drinken, dan hebben we het zelf al in de gaten. We weten wanneer het de verkeerde kant op gaat, wij kennen onze pappenheimers."

"Winter Village heeft goed gehandeld door ons meteen te bellen en te waarschuwen"

KROEGBAAS PATRICK LOMMERS

Geen verwijt

Winter Village Laren iets verwijten doet Lommers niet, ook al wordt daar misschien te veel geschonken aan mensen die al te veel gedronken hebben. "Het is een evenement dat slechts een paar weken is. Op elk festival merk je hetzelfde. Met alle respect voor de mensen daar: ze zijn niet ervaren genoeg in het schenken van alcohol en merken niet wanneer het fout dreigt te gaan. Ze hebben dat niet in de gaten, zoals wij dat wel hebben. Ik wil daarbij wel opmerken dat de mensen van Winter Village goed hebben gehandeld door ons meteen te bellen toen ze doorkregen dat dronken bezoekers van hun kant naar ons toe kwamen. We waren daardoor op de hoogte."

Personeel maakt het goed

Met de personeelsleden die gisteren betrokken raakten bij het opstootje met de dronken mannen gaat het volgens Lommers naar omstandigheden goed. "Ze zijn natuurlijk geschrokken, maar hebben gelukkig van het ergste weinig meegekregen. Toen de politie kwam en het echt uit de hand liep, waren zij al weggelopen. Ze hebben erg goed gehandeld en dat hebben ze na afloop ook van de politie nog te horen gekregen. Dat heeft ze wel vertrouwen gegeven."

Extra beveiliging

Het Bonte Paard zet naar aanleiding van het uit de hand gelopen voorval van gisteravond extra beveiliging in. Het café is tijdens de aanwezigheid van de schaatsbaan op vrijdag en zaterdag al extra beveiligd, nu komen er ook op donderdag en zondag extra mensen bij de deur te staan.

Lees ook

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!