Ga naar Content

Station Zaandam slecht bereikbaar door kapotte lift: "Mindervaliden: neem de bus"

Zaanstad adviseert rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn de bus te nemen naar het station. De lift in het stadshart is opnieuw door vandalen vernield. De bus kan de beperkte reiziger naar de andere kant van het station brengen waar de liften het nog wel doen. 

Foto: NH Nieuws

Annemieke Goudsmit zit in een rolstoel en is betrokken bij Platform Toegankelijk Zaanstad. Ze reageert teleurgesteld op het nieuws dat de lift weer buiten werking is:  "Het is een hele tijd goed gegaan, wat jammer dat het nou toch weer misgaat", vertelt ze. 

Annemieke heeft al eerder actie ondernomen toen de lift naar het station en het stadshart en dus het gemeentehuis defect was. "Als je in een rolstoel zit kun je geen kant op als die lift het niet doet. Het advies om dan maar de bus te nemen is natuurlijk schandalig, dat kost zeeën van tijd en je moet gewoon met de trein kunnen, ook al zit je in een rolstoel." 

 

Het advies om de bus te nemen is schandalig. Dat kost zeeën van tijd!

Annemieke Goudsmit

Gemeente gebeld

De gemeente zegt dat ze machteloos staat omdat het om een lift van de NS gaat. De helpdesk van de NS laat weten dat de onderdelen die nodig zijn om de lift te repareren besteld zijn, maar het is onduidelijk wanneer de lift gerepareerd wordt. "Ik begrijp niet dat dat allemaal zo lang moet duren", zegt Annemieke Goudsmit. "Het zijn vast en zeker steeds dezelfde onderdelen die kapot gaan, je kunt toch zorgen dat die op voorraad zijn", stelt ze.

Extra toezicht

Vorige keren dat de lift kapot was pleitte het Platform Toegankelijk Zaanstad voor extra toezicht of bewakingscamera's. Die voorstellen hebben het allemaal niet gehaald. Een groep rolstoelgebruikers heeft toen nog overwogen zelf de bewaking op zich te nemen. "Dat plan ga ik opnieuw bespreken", zegt Annemieke Goudsmit. "Het is belangrijk dat we een statement maken. We moeten dit niet accepteren."

Lees ook