Ga naar Content

100-jarige Big Swing Band Alkmaar eert Amerikaanse orkestleider Glenn Miller

ALKMAAR - Het is over een week precies 75 jaar geleden dat de Amerikaanse orkestleider Glenn Miller spoorloos verdween. Hij was naar Europa gekomen om met zijn muziek de geallieerde troepen een hart onder de riem te steken. Maar op een vlucht van Engeland naar Frankrijk ging het mis.

Foto:

"Hij vertrok op de 14e december met heel slecht weer richting Parijs", vertelt Ab Helsloot, drummer bij Big Swing Band Alkmaar, "Zijn band zou later volgen, maar Miller is nooit aangekomen."

Met het eerbetoon wil de club het eigen 100-jarige jubileum vieren. De muzikale wortels van de bigband liggen bij muziekvereniging Sint Caecilia Alkmaar dat in 1919 werd opgericht. "In 1996 zijn wij doorgegaan als bigband".

Leden van de band komen uit de hele regio: van Schagen tot Heiloo en van Schoorl tot Heerhugowaard. Al geruime tijd wordt er hard geoefend om in het weekend van 14 en 15 december, als het dus precies 75 jaar terug is dat Miller verdween, te kunnen pieken.

Tekst gaat door onder de video

100-jarige Big Swing Band Alkmaar eert Amerikaanse orkestleider Glenn Miller - NH Nieuws

"Ik hou zelf erg van jazz-muziek en van swing-muziek", zegt Helsloot, "Maar het mooie van Glenn Miller is dat iedereen zijn muziek kent. Ook de jeugd herkent zijn muziek nog. Dat is prachtig."

Het optreden sluit aan bij 75 jaar herdenken en 75 jaar vrijheid: "Dat is een goede combinatie met ons eigen jubileum dachten wij. Het zijn de Amerikanen, Polen, Engelsen en Canadezen geweest die ons bevrijd hebben. En wat kan je dan mooier doen dan zo'n persoon als Miller te eren door mooie muziek te spelen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook