Ga naar Content

Voetbalstadions krijgen slimme camera's om racistisch gedrag te herkennen

In de strijd tegen racisme rond voetbalwedstrijden worden stadions voorzien van slimme camera's. 

Foto: AdobeStock

Dat is een van de maatregelen waartoe de KNVB en het kabinet vandaag in overleg hebben besloten. Door ook geluid op te vangen, moeten de slimme camera's het mogelijk maken raddraaiers sneller te ïdentificeren. 

Ook worden er mogelijk langere stadionverboden opgelegd aan supporters die zich misdragen en worden betrapt. Verder wordt het melden van racisme laagdrempeliger: mensen die getuige zijn van racisme kunnen dat binnenkort via een app melden, laat KNVB-directeur Gudde weten.

Spreekkoren

Het overleg tussen de KNVB en het kabinet volgt op een incident tijdens de wedstrijd FC Den Bosch-Excelsior. Tijdens dat duel werd Excelsior-spits Ahmad Mendes Moreira racistisch bejegend door supporters van de Brabantse club. Premier Rutte veroordeelde het gedrag en zei met minister Grapperhaus van justitie met de betrokkenen in gesprek te willen.  

Afgelopen weekend maakte allen clubs een statement tegen racisme door de eerste minuut van de officiële speeltijd niet te voetballen. Ook dat gebeurde naar aanleiding van de spreekkoren op de tribunes van FC Den Bosch. 

De plannen worden de komende weken uitgewerkt. Eind januari moet er een plan van aanpak liggen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook