Ga naar Content
Haarlem

Haarlemse dakloze op straat gezet, ondanks belofte van wethouder

23 november 2019, 20.00 uur · Aangepast 29 november 2019, 11.03 uur
Door: Geja Sikma · Foto: Adobe Stock

HAARLEM - Ondanks de toezegging van wethouder Meijs dat in Haarlem daklozen, zeker in deze koude wintermaanden, nooit op straat hoeven te slapen, is een 33-jarige man afgelopen nacht toch uit de opvang aan de Wilhelminastraat gezet. 

Na een ruzie midden in de nacht is de dakloze door HVO-Querido de opvang uitgezet. Hij was boos omdat hij midden in zijn slaap gestoord werd.

De rechtbank heeft vorige maand nog besloten dat juist hij, door zijn psychische verleden, nooit op straat mag slapen. En de gemeenteraad heeft eerder afgedwongen dat sowieso niemand in Haarlem 's nachts op straat zou moeten verblijven. 

Onderdak gevonden

SP Haarlem maakt zich al langer zorgen over de daklozenopvang. Raadslid Sibel Özogul_Özen en schaduwraadslid Corine Eckhard hebben zich het lot van de man aangetrokken. Ze konden hem vannacht niet meer vinden, maar vandaag heeft hij onderdak gevonden in een logeerbed van Eckhard. 

SP Haarlem ontfermt zich over op straat gezette dakloze - NH Nieuws / Geja Sikma

"Hij heeft geen spullen, geen bed, geen doos, geen dekentje, niets."

Corine Eckhard, SP Haarlem

Eckhard erkent dat het niet altijd makkelijk is om een dakloze met een zwaar verleden te helpen, maar volgens haar heeft HVO-Querido een zorgplicht. Juist afgelopen donderdag heeft wethouder Marie-Thérèse Meijs nog op raadvragen van Trots Haarlem en SP Haarlem verzekerd dat er altijd een noodbed is voor opvang, ook van daklozen die problemen veroorzaken. 

Time-out bed

Er zijn drie zogenaamde time-outbedden bij diverse instanties in Haarlem, ook voor de escalatie van dit weekend. Deze bedden waren afgelopen nacht allemaal vol. Begrijpelijk in verband met het koude weer, vindt de SP. Maar juist daaruit zou blijken dat de opvang op dit moment niet voldoende is. "Het loopt niet door, er is geen geen huisvesting. Dat is allemaal een groot probleem", zegt Eckhard. "Maar kwetsbare mensen op straat zetten, dat kan je niet doen. Dan moet je altijd een oplossing voor bedenken."

SP Haarlem heeft de afgelopen maanden meer klachten van daklozen over de opvangcentra aan de Wihelminastraat en de Velserpoort ontvangen. Ze zijn gebundeld in een zwartboek.

Zwartboek over daklozenopvang in Haarlem - NH Nieuws / Geja Sikma

De gemeente heeft naar aanleiding van het noodsignaal van de SP een eigen onderzoek laten doen. Deze week bespreekt het college van B&W de resultaten van dit onderzoek. 

HVO-Querido is in het weekend niet beschikbaar voor vragen van de media. Ondertussen laat Corine Eckhard van SP Haarlem weten dat de uitgezette dakloze vannacht in ieder geval mag slapen in Stay-Okay. Maandag mag hij zich melden bij HVO-Querido om te kijken of er een structurele oplossing gevonden kan worden. 

Reactie wethouder Marie-Thérèse Meijs: 

"Over individuele gevallen doen wij geen mededelingen in verband met de privacy van de cliënten. In zijn algemeenheid kan ik zeggen dat mensen toegang hebben tot de opvang onder drie voorwaarden: het betalen van een eigen bijdrage, het houden aan de huisregels en het meewerken aan het traject, om weer uit de opvang te stromen naar vervolghuisvesting. 
Ook is er de mogelijkheid van zogenoemde time out bedden. Als iemand geschorst is, wordt onderzocht of iemand daarvoor in aanmerking komt. Wanneer een incident buiten kantoortijden plaatsvindt, de timeoutbedden niet beschikbaar zijn en/of de veiligheid binnen de voorziening in het geding is, dan is een time-out bed niet altijd mogelijk. De veiligheid van andere cliënten en medewerkers staat dan voorop."

Lees ook