Ga naar Content

SP Haarlem wil niet dat dakloze gezinnen de dupe worden van bezuinigingen

HAARLEM - Dakloze gezinnen worden te hard getroffen door één van de bezuinigingsmaatregelen in Haarlem. Dat vindt de SP. Een meerderheid van de gemeenteraad lijkt een motie te steunen om de forse verhoging van de eigen bijdrage voor onderdak te schrappen. 

Algemene foto daklozenopvang - Foto: NH Nieuws

Haarlem wil de komende jaren 40 tot 80 duizend euro besparen, door de eigen bijdrage voor een plek in een opvang voor een gezin te verhogen vam 5,75 euro naar 16,50 euro. Dit bedrag wordt ook in Hoofddorp gehanteerd, en daarom is het volgens het college van B&W gerechtvaardigd deze maatregel te nemen.

De SP Haarlem vindt deze bezuiniging compleet onnodig. "Deze gezinnen hebben vaak niet eens een uitkering, moeten in tegenstelling tot andere daklozen hun eigen eten koken en mogen dan ook nog niet eens bij de voedselbank aankloppen", legt fractievoorzitter Frits Garretsen uit. 

Kwetsbaren ontzien

Volgens Garretsen zijn er in de bezuinigingsoperatie van Haarlem veel posten die extra pijn doen bij de kwetsbaren in de stad. Hij vindt dat juist zij moeten worden ontzien. "En we hebben ook wel wat lucht, omdat er genoeg in de algemene reserve zit."

Bovendien verwacht Garretsen dat volgend jaar de Haarlemse kas weer wordt gespekt. Haarlem krijgt nu 10 miljoen minder van het Rijk, maar hierover is ondertussen landelijke discussie ontstaan en minister Ollongren heeft toegezegd dit te willen onderzoeken. 

Hierom vindt de SP het in ieder geval nu nog niet direct noodzakelijk om dakloze gezinnen, ouderen, maar ook mensen die huishoudelijke hulp nodig hebben, te korten op hun geld of andere bijstand. In totaal zou op deze kwetsbare groep Haarlemmers 6,5 ton bezuinigd moeten worden.  Dit plan staat donderdag in de begrotingsvergadering van de gemeenteraad ter discussie.