Ga naar Content
Haarlem

Bezuinigingsoperatie in Haarlem: gemiddeld 13 euro stijging OZB

4 november 2019, 13.18 uur · Aangepast 4 november 2019, 15.51 uur
Door: Geja Sikma · Foto: Pixabay

Haarlem moet tien miljoen bezuinigingen, omdat het rijk minder heeft uitgekeerd dan was verwacht. Een strop die de Haarlemmers links- of rechtsom pijn gaat doen in de portemonnee. Een verhoging van de Onroerend Zaak Belasting is onontkoombaar, volgens de Haarlemse wethouder Merijn Snoek van financiën. "Iedere euro is er eentje en als je ieder dubbeltje moet omdraaien, is dat veel geld."

De gemeenteraad buigt zich deze week over de bezuinigingsvoorstellen van het college van burgemeester en wethouders. "We hebben gezocht naar een evenwichtig pakket", licht wethouder Snoek de ongeveer dertig bezuinigingsvoorstellen toe. 

Hij erkent dat het lastig is om uit te leggen dat als de economie goed draait en de werkeloosheid laag is, dat gemeenten dan toch moeten bezuinigingen. Dat komt omdat de rijksbijdrage voor de gemeenten gekoppeld is aan de rijksuitgaven. Ook Snoek vindt het zuur dat als er minder in Den Haag wordt uitgegeven, door werkzaamheden die niet kunnen worden aanbesteed, dat ook ten koste gaat van de Haarlemse inkomsten. Daarbij wordt Haarlem ook nog eens extra gekort, vertelt hij: 

(tekst gaat door na video)

Bezuinigingen Haarlem: minder rijksbijdrage - NH Nieuws / Geja Sikma

De gemeenteraad beslist deze week over een verhoging van de Onroerend Zaak Belasting, maar ook over het pakket van ongeveer 30 andere maatregelen. Zoals bijvoorbeeld vijf ton per jaar minder geld voor groot onderhoud, waardoor de Haarlemse wegen minder snel opgeknapt gaan worden. En er zal twee ton minder geld uitgegeven worden aan het maaien van gras. "Daarmee slaan we twee vliegen in één klap, of je slaat ze eigenlijk niet", grapt Snoek. "Door minder te maaien is er meer ruimte voor bloemetjes en bijtjes."

Serieuzer is de bezuiniging op de huishoudelijke hulp. Het college van B&W vindt dat er op alle vlakken gekort moet worden, dus ook op het sociaal domein: 

(tekst gaat door na video)

Bezuinigingen Haarlem: sociaal domein - NH Nieuws / Geja Sikma

Met al deze lastige maatregelen ziet wethouder Snoek van financiën geen mogelijkheid om extra geld uit te trekken voor nog meer klimaatmaatregelen. Haarlemse activisten van Extinction Rebellion voerden woensdagavond nog actie voor meer prioriteit voor het milieu in de Haarleme begroting.

Lees ook: Voor dood liggen op de Grote markt: dertig activisten willen priortiteit aan klimaat

Maar meer dan sterke sympathie kan Snoek nu niet geven met deze bezuinigingsoperatie: 

Bezuinigingen Haarlem: klimaat - NH Nieuws / Geja Sikma