Ga naar Content
West-Friesland

Beerput blijkt schatkist tijdens archeologische opgravingen in Hoorn

21 november 2019, 20.47 uur · Aangepast 21 november 2019, 21.02 uur
Door: Redactie · Foto:

HOORN - Bij archeologisch onderzoek bij het voormalig kleine V&D-pand aan de Nieuwe Noord in Hoorn zijn archeologen gevallen in een schatkist. Allereerst stuitten ze op een riool en daaruit werd de ene na de andere Gouden Eeuw-vondst naar boven gehaald.

Dat er archeologisch onderzoek plaatsvindt midden in de Hoornse binnenstad, is al uniek. "Het is echt heel lang geleden dat we zo'n groot gebied in de binnenstad hebben kunnen opgraven", vertelt projectleider Christiaan Schrickx. Reden hiervan is dat er in de binnenstad niet vaak projecten van dit formaat plaatsvinden.

Voor de archeologen een kans om in de Gouden Eeuw te duiken. Ze wisten namelijk dat er op deze locatie destijds zes huizen uit de zeventiende eeuw stonden. "Op het Nieuwe Noord stonden wat armere huizen, gewoon éénkamer woningen. Aan de andere kant op het Ramen woonden heel rijke mensen, dat komt soms heel dicht bij elkaar."

Hoorn graaft naar Gouden Eeuw - NH Nieuws

De archeologen waren verrast door een privériool van rijkelui die op het Ramen woonden. "Het geluk voor ons is dat ze veel 'afval' gooiden in een zijtak van dat riool", aldus Schrickx. Uit die beerput werd de ene na de andere schat gehaald. 

Bijvoorbeeld een drinkglas van wijn, maar dan van heel groot formaat, zo vertelt Schrickx. "Dit soort glazen vind je eigenlijk nooit. Glas breekt natuurlijk vrij snel, dat kan verklaren dat het in een beerput is beland."

"Dat er in de zestiende eeuw een aantal panden stonden, hadden we niet verwacht"

Christiaan Schrickx, projectleider

Naast het glas kwam er nog meer uit de beerput, zoals een zalfpot, een spaarvarkentje en een tinnen babyflesje. "Als archeologische vondst is het heel bijzonder, ik heb dit in ieder geval nog nooit eerder gezien."

Ambachtswijk

Na de beerput, bleek er nog een verrassing in de grond te zitten. "Eén van de ontdekkingen is dat er in de zestiende eeuw een aantal panden stonden en dat hadden we niet verwacht op deze locatie. Er waren een aantal werkplaatsen, onder andere een brouwerij, leerlooiers en schoenmakers. Het was destijds echt een ambachtswijk."

Het archeologisch onderzoek wordt vrijdag 22 november afgesloten, daarna wordt de bouwput voor nieuwbouw aangelegd. De schatten worden verder onderzocht, zo wordt er gezocht naar de voormalig eigenaar. "We weten een aantal bewoners van die panden, maar voor de 17e eeuw hebben we dat nog niet genoeg in beeld, dat gaan we zeker nog goed onderzoeken."

Lees ook