Start van hoofdcontent

HOORN

nl

Weer nieuwe historische vondsten bij archeologische opgravingen aan Nieuw Noord

14 november 2019, 17.30 uur
Door Lotte Stekelbos · Foto: Archeologie West-Friesland

HOORN - Tijdens de archeologische opgravingen aan de Nieuwe Noord zijn opnieuwe unieke vondsten gedaan. Dit keer zijn er onder meer een bakoven, lepels en rioleringen gevonden.

Het is duidelijk dat het gebied achter de Ramen tot aan het Nieuwe Noord door ambachtslieden werd gebruikt. Bij de opgravingen is afval van leerlooiers, pottenbakkers, slagers, hoornbewerkers en schoenmakers gevonden. Dit geeft een beeld van de economie van de stad in de late middeleeuwen.

Een bijzondere vondst is de grote bakstenen oven uit de eerste helft van de zestiende eeuw. Waarschijnlijk gaat het om een groot fornuis waarop een grote bierketel stond. Hoorn kende in deze tijd kleine brouwerijen.

Nieuwe Noord

Aan de Nieuwe Noord zijn resten van zes eenvoudige huizen uit de zeventiende eeuw opgegraven. Ieder huis had een verwarmde kamer en een kleine voorraadkelder voor de gekoelde opslag van levensmiddelen. De kelders zien er nog fraai uit, met vloeren van verschillende kleuren plavuizen en wandtegels.

Ook zijn voorwerpen van de gebruikers teruggevonden, zoals tinnen lepels. Een van deze is een apostellepel, genoemd naar het figuurtje op het steeluiteinde dat een apostel zou voorstellen. Een andere vondst is een deel van een aardewerken beeld, van mogelijk Sint Nicolaas te paard.

Tekst gaat verder onder de foto.

Archeologie West-Friesland

In 1595 is er een nieuwe gemetselde tunnel aan de Nieuwe Noord aangelegd, waar het water ondergronds doorheen stroomde. Het water kreeg vanzelf de functie van een riool. Rijke inwoners lieten voor zichzelf gemetselde riolen maken die uitkwamen op de hoofdriolen in de straten. Dat gold ook voor de bewoners van de grote panden aan de Ramen. Bij de opgraving zijn gemetselde riolen aangetroffen, die uit de achttiende eeuw dateren. De armere inwoners moesten het doen met een beerput of wisselton.

De opgravingen duren tot en met volgende week. Daarna wordt de bouwput voor de nieuwbouw aangelegd.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!