Ga naar Content

Bodemonderzoek door archeologen bij voormalige V&D-dependance in Hoorn in volle gang

Op de locatie van de voormalige V&D-dependance aan de Nieuwe Noord, wordt op dit moment uitvoerig archeologisch bodemonderzoek gedaan. Het oude pand is gesloopt en er worden op deze locatie 43 appartementen gebouwd.

Voordat de bouw van de appartementen kan beginnen, wordt de bodem aan de Nieuwe Noord eerst uitgebreid onderzocht door de archeologen van Archeologie West-Friesland. NH Nieuws sprak met de archeologen en zij zijn hoopvol. "Er zijn al mooie dingen gevonden, maar de echte waarde moeten we nog vaststellen. We verwachten daar begin volgende week meer over te kunnen vertellen."

Lees ook: Sloop van voormalige V&D in Hoorn gestart: ruimte maken voor 43 appartementen

Het onderzoek is vorige week maandag gestart en is daarmee zo'n kleine twee weken bezig. Afhankelijk van de aantallen vondsten en de waarde ervan, wordt bepaald of het onderzoek nog langer door zal gaan. De binnenstad van Hoorn heeft veel historie en daarom verwachten de archeologen dat deze locatie absoluut een rijke bodem zou kunnen bevatten. 

Vondsten in Hoorn
In september maakte de gemeente Hoorn al bekend dat er veel historische vondsten waren naar aanleiding van bodemonderzoek aan de Nieuwendam. Op deze plek stonden twee grachtenpanden die in 1942 zijn gesloopt en een gat achterlieten. Tijdens de opgraving kwamen de restanten van de koopmanshuizen De Zeevaart uit 1610 en De Dolfijn uit 1660 tevoorschijn, waarmee veel belangrijke dingen zijn ontdekt over de middeleeuwse geschiedenis van Hoorn. Er zijn toen onder andere gebruiksvoorwerpen van de toenmalige bewoners gevonden, die er in de 15de eeuw woonden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!