Ga naar Content
West-Friesland

Meerdere historische vondsten bij archeologische opgravingen in Hoorn

27 september 2019, 11.02 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Gemeente Hoorn

Archeologen hebben de afgelopen weken onderzoek gedaan aan de Nieuwendam in Hoorn. Op deze plek stonden twee grachtenpanden die in 1942 werden gesloopt en een gat achterlieten. Tijdens de opgraving kwamen de restanten van de koopmanshuizen De Zeevaart uit 1610 en De Dolfijn uit 1660 tevoorschijn, waarmee veel belangrijke dingen zijn ontdekt over de middeleeuwse geschiedenis van Hoorn.

De panden die zijn onderzocht, zijn door rijke families neergezet in de tijd van de Gouden Eeuw. Onder de twee panden aan de Nieuwendam hebben de archeologen resten gevonden van huizen uit de 14de, 15de en 16de eeuw. Deze resten zorgen ervoor dat de archeologen belangrijke informatie hebben verzameld over de geschiedenis van Hoorn. Het blijkt namelijk onder andere zo te zijn dat op deze plek een pottenbakkerij heeft gestaan.

De gemeente is erg blij met de vondsten: "Zo komen we te weten hoe de mensen in Hoorn vroeger leefden."

Wat is er precies gevonden?
Er zijn meerdere kleivloeren en haardplaatsen gevonden, die destijds hoorden bij eenvoudige houten huizen. De haardplaats - een kleine bakstenen vloer, centraal in het huis - hield de mensen warm omdat het vuur erop werd gemaakt. Deze vondsten stammen uit de 14de eeuw.

Lees ook: Expositie over Enkhuizen binnen de Gouden Eeuw: “Hier begon de victorie”

Wat ook een bijzondere vondst is, zijn gebruiksvoorwerpen van de toenmalige bewoners die er in de 15de eeuw woonden. Er werden onder andere een bijl en een schaar gevonden. De bijl is 600 jaar oud en de houten steel zat er nog netjes aan. Ook werden er kledingspeldjes gevonden uit die tijd.

Vondst van groot belang
Op het andere perceel is afval gevonden, waaruit met zekerheid kan worden gezegd dat hier voor lange tijd een pottenbakkerij was. Er werd een pad gevonden voor de aan- en afvoer van goederen. Via het pad werd pottenbakkersklei aangevoerd. Naast het pad zijn gedumpte resten gevonden van bakstenen van de pottenbakkersoven en de resten van mislukte potten. De scherven waren direct herkenbaar.

Lees ook: Innovaties in de Gouden Eeuw: "Ook toen was West-Friesland al groentehart van de provincie"

De pottenbakkerij maakte ook potten en pannen die rood waren van kleur en daarom 'roodbakkend aardewerk' werden genoemd. Voor archeologen is deze vondst van groot belang, omdat ze nu kunnen zeggen wat voor soort potten en pannen er in Hoorn werden gemaakt.

Straks te bewonderen
Inmiddels zijn de opgravingen afgerond. Alle vondsten worden nu gewassen en geconserveerd op het archeologisch depot. Daar zal straks het verhaal over de Nieuwendam worden beschreven. Het is nog niet bekend wanneer de vondsten door het publiek te bekijken zijn.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!