Ga naar Content

Omwonenden terug naar huis na plofkraak Poelenburg

Bewoners van woningen rond de vannacht opgeblazen geldautomaat in de Zaandamse Lobeliusstraat zijn na de explosie door de veiligheidsdiensten uit hun woningen gehaald. Vanochtend zijn zij onder begeleiding van schade-experts teruggekeerd. 

Foto: Nieuwsfoto/Laurens Bosch

In totaal zijn vannacht negen appartementen ontruimd, waarna de bewoners zijn opgevangen in het nabijgelegen politiebureau.  Woordvoerder Sebastiaan Hoek van de gemeente Zaanstad laat weten dat alle woningen veilig zijn, en de bewoners inmiddels zijn teruggekeerd. 

Op de begane grond heeft de explosie wel flink wat schade aangericht. Behalve de automaat en de gevel heeft ook een naastgelegen steakhouse schade opgelopen. Aan de andere kant van de automaat is een supermarkt gevestigd, waarvan de pui ook  gehavend lijkt.

De directe omgeving van de geldautomaat - waaronder ook het restaurant en de supermarkt - zijn afgezet voor forensisch onderzoek. Pas als de politie daarmee klaar is, kan de schade in de panden worden opgenomen. Als de situatie veilig is, kunnen de ondernemers hun zaken later vandaag openen.  

 

Reactie na plofkraak in Zaandam - NH Nieuws

Het is de tweede plofkraak binnen 24 uur in Zaandam. In de nacht van maandag op dinsdag werd een geldautomaat in de Vrieschgroenstraat opgeblazen. Exact een jaar eerder, op 19 november 2019, was de geldautomaat in die straat ook al doelwit. 

Geen explosieven achtergebleven

De EOD heeft vannacht onderzoek gedaan en vastgesteld dat er geen explosieven zijn achtergebleven. Een gebied rond de automaat blijft voorlopig afgezet voor forensisch onderzoek, zo meldt de woordvoerder. 

De geldautomaat werd vannacht rond 2.30 uur opgeblazen door twee mannen die na de explosie op een scooter op de vlucht sloegen.  Of ze buit hebben gemaakt, is niet bekend. Een van hen droeg een grijze broek en ze droegen allebei zwarte jassen. Er zijn nog geen verdachten aangehouden. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Een klein uur na de plofkraak in de Lobeliusstraat was ook een automaat in de Alkmaarse Wendelaarstraat doelwit. Daar is de schade mogelijk nog groter dan in Zaandam. Daar werden twee explosies gehoord, en twee donkergeklede mannen op een scooter gezien die na de plofkraak wegreden. Ook zij zijn nog niet gevonden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!