Ga naar Content
West-Friesland

Ouders bijeen over drank- en drugsgebruik Koggenlandse jeugd: "Hoe had ik dit kunnen zien?"

14 november 2019, 15.30 uur
Door: Isabel Broersen · Foto: NH Nieuws

URSEM – “Dit is één van je grootste zorgen als ouder”, zegt een vader. Hij is aangeschoven bij één van de ouderbijeenkomsten die deze maand wordt gehouden over alcohol- en drugsgebruik onder jongeren in de gemeente Koggenland. De aanleiding hiervoor zijn de hoge cijfers van het GGD-onderzoek over dit gebruik onder jongvolwassenen. 

NH Nieuws was aanwezig bij één van de drie ouderbijeenkomsten die deze maand zijn georganiseerd. Tijdens de bijeenkomst staat het alcohol- en drugsgebruik onder Koggenlandse jongeren centraal. Een preventiedeskundige van Brijder Jeugd is aanwezig en vanuit Moedige Moeders delen Anja uit Ursem en Conny uit Opmeer ervaringen over het drugsgebruik van hun kind.

GGD-onderzoek in Noord-Holland Noord
Gemeenten hebben onderzoek gedaan naar de gezondheid en leeftstijl van jongeren tussen 16 en 25 jaar in de regio Noord-Holland Noord. De alcoholconsumptie onder jongeren in Koggenland steeg naar 89 procent, dat is hoger dan in de rest van de regio. Van die groep doet 73 procent aan binge-drinken, waarbij minstens vijf alcoholische drankjes worden gedronken bij één gelegenheid.

Drugsgebruik op eigen kamer

“Achteraf dacht ik vaak: wat heb ik in godsnaam nodig als moeder om het in te zien?”, zegt Conny tegen de zaal die gevuld is met zo’n 30 ouders. Ze heeft het over het drugsgebruik van haar zoon, dat ongemerkt plaatsvond in haar huis. “Hij vertelde dat hij wel eens een wietje had geprobeerd, maar dat vond hij niks. Maar later kwam hij huilend aan de deur. Hij probeerde een LSD-postzegel en belandde in een bad trip."

Conny hoopte dat dit voor hem een goede les zou zijn en dat hij het daarom niet nog eens zou proberen. Een telefoontje van één van zijn vrienden bracht haar alleen het tegendeel, want haar zoon raakte buitenwesten door GHB. “Ik heb een hardleers kind en hij heeft hardleerse ouders.”

"Mijn zoon probeerde een LSD-postzegel en belandde in een bad trip."

Conny uit opmeer

Conny vertelt dat haar zoon zich uiteindelijk steeds meer ging terugtrekken op zijn kamer en zich van zijn ouders afzonderde. “Maar je blijft geloven in de goede wil van je kind en bedekt heel veel met de mantel der liefde.”

Bespreek buitensporig gedrag’

Anja uit Ursem kwam pas achter het drugsgebruik van haar zoon nadat hij in een jeugdkliniek werd opgenomen wegens gedragsproblemen. Hij kwam moeilijk uit bed en raakte door verschillende tegenslagen depressief. Vanuit de zaal wordt gevraagd aan Anja of er achteraf dingen waren waarvan ze nu kan zeggen dat ze het zag aankomen.  “Ja, als hun gedrag verandert. Dat gebeurt door het puberen evengoed wel maar bespreek het buitensporig gedrag.” 

De ouders in de zaal delen zelf ook hun ervaringen. “Mijn dochter van 14 vertelde laatst dat ze weet waar ze het kan krijgen”, vertelt een moeder, doelend op drugs. Een vader deelt ook zijn zorgen over drugsgebruik. “Sinds de leeftijdsgrens voor alcohol is verhoogd naar 18, lijkt het of je als brugklasser sneller aan drugs kan komen dan aan alcohol.” Een ander vult aan: “Alcohol kun je nergens krijgen als minderjarige, maar drugs wordt op elke hoek van de straat verkocht.”

'Zonder alcohol komt er niemand'

Er zijn niet alleen zorgen over drugs, maar ook over alcohol. Tijdens de avond kwam vooral ter sprake of ouders wel of niet drank moeten schenken aan minderjarigen. "Straks wordt mijn dochter 16 en wil ze een groot feest geven, maar zonder alcohol komt er volgens haar niemand."

Ester Teunen is preventiedeskundige bij Brijder Jeugd en geeft tips. "Wij weten uit onderzoek dat het gesprek aangaan en grenzen stellen ervoor zorgt dat als jongeren alcohol drinken, wel minder drinken", aldus Teunen. “Blijf uitdagen om tot 18 jaar niet te drinken. En bij zo'n verjaardagsfeest is het belangrijk dat je thuis bent en even langsloopt met bijvoorbeeld een schaal bitterballen.”

Niet oordelen

Uit de verhalen van de Moedige Moeders en Brijder Jeugd blijkt dat het belangrijk is om niet te oordelen als kinderen vertellen over alcohol en drugs. “Kijk ook uit met het woord verslaving. Zeg eerder dat je ziet dat zij een bepaalde drugs veel gebruiken”, aldus Teunen.

Daarbij is het volgens Teunen belangrijk om te praten over de verleidingen die je tegenkomt bij het uitgaan. “Jongeren die in gesprek zijn geweest met Brijder Jeugd geven regelmatig aan dat ouders strenger hadden mogen zijn. Je moet je kind in de puberteit steeds meer loslaten. Zo mag hij misschien uitgaan, maar kijk hem wel in de ogen aan als hij thuiskomt. Als je kind juist te veel op zichzelf in zijn kamer zit, zeg dan dat je je zorgen maakt en stel de regel dat jullie als gezin samen aan tafel eten."

De andere bijeenkomsten zijn 19 november in Avenhorn en 26 november in Obdam. Meer informatie staat op de website van gemeente Koggenland.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook