Ga naar Content
West-Friesland

Harddrugs steeds populairder onder West-Friese jongeren: explosieve groei in gebruik lachgas

17 oktober 2019, 17.15 uur · Aangepast 18 oktober 2019, 14.50 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: NH Nieuws / Adobe Stock

Het gebruik van harddrugs wordt steeds populairder onder West-Friese jongeren. Onder meer het gebruik van lachgas neemt stevig toe. Van de bevolkingsgroep 16 tot 25 jaar heeft meer dan een kwart wel eens lachgas geprobeerd. Dat is een fikse toename van bijna 10 procent in 2017, zo blijkt allemaal uit de Jongvolwassenenmonitor 2019 van de GGD Hollands Noorden.

Van de West-Friese jongeren gebruikt 6 procent maandelijks lachgas. Dit komt neer op een stijging van 4 procent ten opzichte van twee jaar geleden.

Naast lachgas winnen ook andere harddrugs aan populariteit, zo komt naar voren uit de Jongvolwassenenmonitor. Het gebruik van xtc en ketamine neemt toe in de regio. Ruim 60 procent vindt het daarbij erg makkelijk om überhaupt aan drugs te komen en weet waar ze het moeten halen. Daarnaast zegt 17 procent het heel erg normaal te vinden dat drugs wordt gebruikt op een feestje.

Lees ook: West-Friesland gaat strijd verder aan met alcohol- en drugsgebruik

Meer dan een derde van de West-Friese jongeren heeft ooit wel eens harddrugs gebruikt en 11,7 procent doet dit maandelijks. In beide cijfers is een stijgende lijn te zien ten opzichte van het vorige rapport. Volgens de onderzoekers gaat het niet om structureel gebruik, maar gebeurt het incidenteel vooral recreatief. 

Lees ook: Hoornse burgemeester wil landelijk lachgasverbod

Alcohol blijft een probleem
Al meer dan tien jaar voert West-Friesland strijd tegen het alcoholgebruik onder (minderjarige) jongeren. Was tien jaar geleden de gemiddelde leeftijd, waar voor het eerst werd gedronken nog 12,1 jaar, nu is dat 14,6. Al moet daarbij gezegd worden dat twee jaar geleden dit nog 14,7 was. De groep ouders die het prima vindt dat hun minderjarig kind drinkt daalde wel met twee procent, maar is met 59 procent nog steeds wel de meerderheid. 

Lees ook: Koggenland luidt de noodklok: "Drugsgebruik onder jongeren bereikt hoogtepunt"

Het aantal jongvolwassenen dat ooit alcohol heeft gedronken daalde ook. Maar als er wordt gedronken, dan is vaak ook veel. Tweederde zegt maandelijks wel eens te bingedrinken (meer dan vijf glazen bij één gelegenheid). En dat zijn er meer dan tijdens het vorige onderzoek twee jaar geleden. Wat de oorzaak daarvan is weten de onderzoekers niet zeker, al hebben ze wel een vermoeden. 'De startleeftijd waarop jongeren beginnen met drinken is ook hoger dan voorheen. En dan drinken zij meer en kunnen ook meer aan. Dat zou een verklaring kunnen zijn.'

Lees ook: Meer jongeren met alcohol- of drugsvergiftiging in noorden van provincie: "Zorgwekkend!"

Onderzoek 
GGD Hollands Noorden heeft tussen april en juli 2019 uitgebreid onderzoek gedaan naar de gezondheid, levensstijl en het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren tussen de 16 en 25 jaar. De laatste keer dat de Jongvolwassenenmonitor werd uitgevoerd was twee jaar geleden. Daarom wordt vergelijking tussen 2019 en 2017 getrokken. In totaal hebben 4.664 jongeren uit 17 gemeenten meegewerkt aan het onderzoek.