Ga naar Content
West-Friesland

Koggenland houdt ouderbijeenkomsten vanwege alcohol- en drugsgebruik onder jongeren

6 november 2019, 16.43 uur · Aangepast 14 november 2019, 10.51 uur
Door: Isabel Broersen · Foto: ANP


Uit de jongvolwassenmonitor van het GGD kwamen - volgens wethouder Win Bijman - alarmerende cijfers dat jongeren in Koggenland relatief veel alcohol drinken. De gemeente onderneemt daarom direct actie en organiseert bijeenkomsten voor de ouders. "Zij hebben een belangrijke taak om voor verandering te zorgen", aldus Bijman. 

Op verschillende plekken worden deze maand nog bijeenkomsten met de naam 'Kijk niet weg' georganiseerd. Het is niet de bedoeling dat de jeugd hier aanschuift, maar juist hun ouders. “Ouders hebben namelijke een belangrijke taak om verandering aan te brengen bij het gebruik”, aldus wethouder Win Bijman.

Onder de 18 jaar mag je niet drinken in uitgaansgelegenheden, maar 'thuis worden de regels vaak minder streng nageleefd', zo laat Bijman weten. “Daar lopen we als gemeente tegenaan: 65 procent van de ouders vindt het goed dat hun minderjarige kind alcohol drinkt.”

Probleem terugdringen

Dit is een reden voor de gemeente om zo snel mogelijk bijeenkomsten te organiseren voor ouders, waar zowel alcohol- als drugsgebruik aan bod komt. Het doel is dat de ouders straks handvatten hebben om met hun kinderen in gesprek te gaan. Bijman: “We willen allemaal dat onze kinderen veilig opgroeien. Het begint met een veilig kinderzitje in de auto en later lopen we mee naar school. Als een kind 15 of 16 jaar is, moeten wij er als ouders voor zorgen dat onze kinderen niet hun hersenen beschadigen door alcoholgebruik.”

Gezondheid- en leefstijlonderzoek onder jongeren in Noord-Holland Noord
Gemeenten hebben onderzoek gedaan naar de gezondheid en leeftstijl van jongeren tussen 16 en 25 jaar in de regio Noord-Holland Noord. De alcoholconsumptie onder jongeren in Koggenland steeg naar 89 procent, dat is hoger dan in de rest van de regio. Van die groep doet 73 procent aan binge-drinken, waarbij minstens vijf alcoholische drankjes worden gedronken bij één gelegenheid.

Het gebruik van drank of drugs kan nogal wat impact hebben op het hele gezin, zo weet Anja Kuipers van de stichting Moedige Moeders die tijdens de bijeenkomsten komt vertellen. Zij geeft samen met Brijder Verslavingszorg advies aan de ouders.

Mijn kind doet dat niet 

Stap af van de gedachte dat het jou niet overkomt. Zorg dat je klaar bent om signalen te herkennen, zodat je jouw kind hulp kan bieden als dit nodig is. Dit vertel ik uit ervaring, want mijn zoon heeft veel drugs gebruikt.”

Tijdens de bijeenkomst is er ook een voorlichter van Brijder Jeugd die vertelt welke drugs populair zijn onder jongeren, wat de risico's ervan zijn en hoe je als ouder drugsgebruik kunt herkennen. De bijeenkomsten zijn op 12, 19 en 26 november op verschillende locaties in de gemeente.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook